Jucării de colecţie, expuse la Muzeul Naţional de Istorie a României
alte articole
Peste 200 de jucării de colecţie, din perioada 1895 – 1930, îi aşteaptă pe copiii de toate vârstele, în preajma sărbătorilor de iarnă, la Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR), în cadrul expoziţiei temporare ”Bing. Magia jucăriilor”.
Expoziţia, deschisă până în luna februarie la MNIR, este consacrată jucăriilor produse de compania germană Gebrüder Bing, din Nürenberg, care a deschis un nou capitol în istoria jucăriilor din toate timpurile. Astfel, o vizită printre exponatele realizate din lemn sau tablă, unele dintre ele pictate manual, însă toate create cu o atenţie deosebită pentru detalii, seamănă mai mult cu o lecţie de istorie gustată, în special, de ”copiii” mai mari.
”Părinţii sunt mult mai interesaţi decât cei mici. Aceste jucării îi învăţau pe copii mecanisme tehnice, le dezvoltau capacitatea intelectuală şi dexteritatea. Erau jucării inteligente, în ciuda faptului că erau realizate manual, din tablă şi erau vopsite manual şi cu siguranţă nu respectau normele pe care trebuie să le respecte astăzi jucăriile. Dar cu siguranţă erau mai frumoase şi mai inteligente”, a declarat pentru Epoch Times Victor Tărtăcuţă, preşedintele Asociaţiei Colecţionarilor de Jucării Vechi, unul dintre organizatorii expoziţiei.
Maşini energetice, fabrici de bere în miniatură şi instalaţii de pompieri. Acestea sunt doar câteva dintre jucăriile ”inteligente” cu care se jucau copiii, la începutul anilor 1900. Expoziţia are şi câte o secţiune dedicată vapoarelor, avioanelor, dar şi trenuleţelor, cele mai ”tinere” dintre acestea având o vechime de 80 de ani. De asemenea, colecţia de maşinuţe din cadrul expoziţiei ”Bing. Magia jucăriilor” este impresionantă.
”Jucăriile vechi, ca obiecte de colecţie şi obiecte de artă, au o componentă care se numeşte pedigree-ul lor, adică ce proprietari au avut de-a lungul vremii. Piesa de rezistenţă pe partea de maşini este un taxi, o maşină de lux, fabricată între 1902 şi 1906, făcută pe comandă. Geamurile sunt din cristal, cauciucurile sunt făcute din cauciuc natural, vechi de peste 100 de ani. Această maşină a aparţinut lui Donald Kaufman, considerat cel mai mare colecţionar de jucării din lume”, a precizat pentru publicaţia noastră Victor Tărtăcuţă, care a mai adăugat că iniţiativa de la MNIR face parte dintr-un proiect mai amplu care are ca scop final înfiinţarea unui muzeu al jucăriilor. Potrivit preşedintelui Asociaţiei Colecţionarilor de Jucării Vechi, Bucureştiul este singura capitală europeană care nu are un astfel de muzeu.
Elementul central al expoziţiei dedicate jucăriilor de colecţie este un parc de distracţii în care cei mici vor avea bucuria să vadă două montagne russe-uri, patru carusele, dar şi alte componente care ascund poveşti deosebite.
Toate jucăriile expuse cu prilejul expoziţiei ”Bing. Magia jucăriilor” sunt funcţionale, unele dintre ele păstrând chiar ambalajul lor original, precum şi cataloagele de vânzări şi preţuri ale firmei, editate înainte de Primul război mondial.
Expoziţia este însoţită de un catalog bilingv român-englez , o premieră ştiinţifică în muzeografia românească, aşa cum am aflat de la Valentin Ionuţ Dragoiescu, unul dintre traducătorii catalogului şi organizator din partea MNIR al expoziţiei. Potrivit acestuia, până acum nu a fost prezentată o colecţie de jucării istorice, cu toate datele tehnice şi cu o ilustraţie atât de detailată şi completă.
Expoziţia ”Bing. Magia jucăriilor” va fi deschisă până pe 6 februarie 2013 şi poate fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 9.00 şi 17.00.