Apple – prima dintre cele mai admirate companii din lume
alte articole
Este al cincilea an consecutiv, când revista Fortune plasează pe primul loc Apple în topul celor mai admirate companii din lume. În urma celei mai mari companii care a revoluţionat piaţa gadget-urilor, se află gigantul motor de căutare, rivalul numărul 1, care luptă să-şi păstreze poziţia pe o piaţă tot mai "aglomerată" relatează eco.md.
Iată care sunt primele 7 companii din topul realizat de revista Fortune, potrivit CNN Money.
Apple
2011 s-a dovedit a fi un an profitabil pentru cea mai mare companie de IT. După decesul lui Steve Jobs, viitorul companiei a fost pus sub semnul întrebării, însă sub îndrumarea noului CEO, Tim Cook, Apple continuă să prospere.
Veniturile anuale ale companiei au urcat la 108 miliarde de dolari, conduse de o creştere de 81% a vânzărilor iphone şi o creştere de 334% în vânzările ipad.
Creşterea vânzărilor explică totodată şi avântul luat de acţiunile companiei cu 75% până la 495 de dolari.
Pentru gigantul motor de căutare, 2011 s-a dovedit a fi o perioadă de tranziţie. Eric Schmidt l-a trecut la conducerea companiei pe co-fondatorul Larry Page, în luna aprilie a anului trecut. Larry Page a axat compania pe şase produse importante: motorul de căutare, social media, anunţuri şi smartphone-uri.
Google a făcut de asemenea mai multe achiziţii, cheltuind 12,5 miliarde de dolari pentru Motorola Mobility şi 125 de milioane de dolari pentru Zagat. Serviciile ca Gmail, Youtube şi Google Reader au făcut schimbări importante, iar compania a ieşit pe piaţă cu produsul mult aşteptat, Google. Android, de asemenea, a continuat să domine piaţa. Potrivit ultimelor studii, 700.000 de dispozitive Android sunt activate în fiecare zi.
Amazon
Spre deosebire de multe alte companii tech, Amazon a învăţat să sacrifice profiturile pe termen scurt în valoarea câştigurilor substanţiale pe termen lung. De aceea, veniturile din 2011 au urcat la 48 de miliarde de dolari, în timp ce venitul net a scăzut cu 55% până la 631 milioane de dolari.
Compania are însă planuri mari de expansiune, cel mai important fiind acela de a deschide 17 noi centre. Spre sfârşitul anului trecut, Amazon a ieşit pe piaţă cu Kindle Fire, tableta care a fost vândută în 6 milioane de exemplare în sezonul de iarnă.
Coca Cola
Industria băuturilor carbogazoase a fost "zguduită" de criză, însă Coca Cola a reuşit să-şi menţină echilibrul prin furtuna financiară. Gigantul băuturilor deţine cea mai mare cotă de piaţă, cu toate că vânzările din America de Nord au încetinit. La nivel global, brandul Coca Cola este în creştere.
Secretul? Extinderea mărcii dincolo de băuturile dulci şi spumante. Potrivit ultimelor cifre ale companiei, băuturile Powerade şi Gold Peak Tea ale brandului Coca Cola au înregistrat în creştere moderată în vânzări.
IBM
În 1911, Big Blue s-a născut din fuziunea a trei companii. Un secol mai târziu, compania sărbătorea aniversarea a 100 de ani cu un profit anual record de 15,9 miliarde de dolari, cu o creştere anuală de 7%.
O mare parte din profitul companiei a venit din statele BRIC- Brazilia, Rusia, India şi China, cele mai dezvoltate servicii fiind cele de analiză business şi cloud computing. Totodată, IBM s-a implicat în diverse campanii de responsabilitate socială, fapt care i-a adus un plus de imagine brandului.
Berkshire Hathaway
Berkshire Hathaway rămâne una din cele mai admirate companii din topul Fortune 500, datorită prezenţei lui Warren Buffett. Într-un sondaj de opinie realizat de revista Fortune, cititorii l-au votat pe Warren Buffett ca fiind omul anului 2011.
CEO-ul companiei a mărturisit că rezultatul sondajului s-a datorat faptului că a fost singurul care a susţinut cu tărie mărirea taxelor pentru bogaţii SUA.
În scrisoarea sa anuală către acţionari, Buffett şi-a exprimat dorinţa de a continua investiţiile în aur şi obligaţiuni Berkshire a început de asemenea să achiziţioneze acţiuni în unele companii tech. De exemplu, în noiembrie anul trecut, compania lui Warren Buffett a achiziţionat acţiuni la Intel, DirectTV şi IBM.
Starbucks
Starbucks a anunţat câştiguri de 0,50 dolari/acţiune de la începutul acestui an, în timp ce veniturile lanţului de cafenele Starbucks au crescut cu 16% la 3,44 miliarde de dolari, în 2011.
Rezultatele financiare ale companiei sunt peste aşteptările analiştilor, care estimaseră vânzări de 3,3 miliarde de dolari.
"Rezultatele bune ale Starbucks pe primul trimestru demonstrează puterea fundamentală a afacerilor Starbucks şi trendul ascendent pe care l-am adus în 2012", a declarat Troy Alstead, directorul financiar al lanţului de cafenele.
Vânzările Starbucks au înregistrat creşteri în toate regiunile, inclusiv în Europa, însă cea mai mare creştere a venit din China şi zona Asia-Pacific, unde vânzările au crescu cu 20% în ultimele 13 luni.
De asemenea, compania are planuri mari pentru acest an. Starbucks a anunţat de la începutul anului că îşi va extinde gama de produse, de la cafea şi răcoritoare la sandwich-uri şi bere.