Apar actele de revoltă împotriva "preaiubitului conducător" Kim Jong-un
alte articole
Zeci de bancnote nord-coreene au ieşit la iveală, având scrise pe ele slogane de discreditare a dictatorului comunist Kim Jong-un, în cea mai nordică provincie a ţării, a susţinut luni ziarul Daily NK din Coreea de Sud, citând surse din interiorul Coreei de Nord. În plus, unele rapoarte recente au susţinut că au fost distribuite pliante anti-Kim şi că rata de popularitate a tânărului şef de stat este aparent în declin.
Mesaje anti-guvern precum “Răsturnaţi-l de la putere pe Kim Jong-un” sau “Pedepsiţi-l pe Kim Jong-un” au fost scrise peste chipul lui Kim Il-sung, fondatorul statului nord-coreean, bunicul lui Kim Jong-un, care se găseşte pe bancnota nord-coreeană de 5.000 de won (KPW). Bancnotele au fost împrăştiate pe străzile din centrul oraşului Hoeryong, provincia nordică Hamgyong, o zonă comercială populată ce este localizată la mai puţin de 1,6 km de graniţa chineză. Forţele de securitate au scos de pe stradă bancnotele la scurt timp după ce le-au descoperit şi au lansat investigaţii complexe pentru a încerca să determine cine a fost în spatele actului de nesupunere politică împotriva statului autoritar.
În plus, graffiti-uri şi manifeste anti-guvern au apărut anterior în districtul Pochon, provincia Ryanggang şi oraşul Chongjin, provincia nordică Hamgyong, unde anumite surse au declarat că autorităţile au început deja să interogheze populaţia şi să desfăşoare teste pentru scrisul de mână cu scopul de a identifica făptaşii. De asemenea, sursele au sugerat că aceste incidente ar putea să facă parte dintr-o stare de nemulţumire tot mai mare faţă de Kim în rândul cetăţenilor din Coreea de Nord, o ţară în care actele publice de critică anti-guvern sunt rare şi aspru pedepsite.
Persoane prinse pentru comiterea acestor tipuri de acte sunt pedepsite dur de autorităţi: atât persoana în cauză cât şi trei generaţii ale familiei sale vor fi condamnate la moarte pentru crime politice, a declarat pentru Daily NK o sursă din provincia Ryanggang.
De când l-a urmat la putere în 2011 pe tatăl său, Kim Jong-il, tânărul dictator comunist este suspectat că a ordonat executarea a aproximativ 70 de oficiali guvernamentali, unii dintre ei fiind membri ai vechii elite militare nord-coreene. Printre victime a fost chiar şi fostul ministru al Apărării, Hyon Tong-chol, şi Jang Song-thaek, unchiul lui Ki. Deşi verificarea informaţiilor venite din statul izolat este dificilă, o serie de elemente precum lupta internă pentru putere, sancţiunle internaţionale aplicate pentru programul nuclear nord-coreean şi situaţia dură a drepturilor omului din Coreea de Nord au dus la speculaţii cu privire la viitorul lui Kim Jong-un.