Coridoarele umanitare "deschise" de ruşi au fost minate. Refugiaţii Ucrainei au rămas blocaţi

Razboiul din Ucraina (Telegram)
Loredana Diacu
07.03.2022

Refugiaţii care încercau să scape din oraşul ucrainean asediat Mariupol folosind aşa-numitele coridoare umanitare au rămas blocaţi, deoarece drumul spre care au fost direcţionaţi a fost minat, a declarat Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) citat de Guardian.

Dominik Stillhart, directorul de operaţiuni al CICR, a îndemnat ambele forţe militare să ajungă imediat la un acord privind rutele exacte şi timpii disponibili pentru cei care caută să iasă în siguranţă din ţară.

El a declarat pentru BBC Radio:

"Până acum am văzut, din păcate, doar acorduri de principiu. Dar acestea au eşuat imediat pentru că nu sunt precise. Le lipseşte tipul de... acorduri privind orele, drumurile, dacă oamenii pot ieşi sau dacă pot intra bunuri.

Ca să vă dau o idee, avem o echipă la Mariupol, pe teren. Erau pregătiţi ieri [duminică], în ciuda faptului că nu era foarte clar care era exact acordul.

De îndată ce au ajuns la primul punct de control, şi-au dat seama că drumul care le fusese indicat era de fapt minat.

Eforturile de a scoate oamenii din Mariupol - scena unor lupte feroce - au eşuat a doua zi consecutiv, duminică, ambele părţi acuzându-se reciproc de încălcarea acordului de încetare a focului.

Mai amintim că Rusia a transmis că deschide coridoare umanitare pentru refugiaţi astăzi, dar coridoarele duc spre Rusia şi spre Bielorusia, ţară aliată lui Putin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor