Antonescu: Raportul MCV a cuprins erori, greşeala cu miniştrii e un lucru grav

Epoch Times România
01.02.2013

Crin Antonescu a declarat vineri că raportul MCV a cuprins ”de-a dreptul erori, nu chestiuni confuze”, susţinând că CE ar fi trebuit să fie mai atentă la numărătoarea făcută privind miniştrii acuzaţi de corupţie, deorece ”nu oricine se află sub o acuzaţie de corupţie este corupt”.

”Au fost erori, de-a dreptul erori, deci nu chestiuni confuze, ci erori în Raport, în principal cea care s-a discutat şi care a fost şi asumată ca atare de autorii Raportului, chestiunea cu doi şi cu trei miniştrii, e un lucru grav. Nu e de joacă atunci când numeri într-un raport oficial în numele unei instituţii de prestanţa şi de importanţa Comisiei Europene”, a comentat Antonescu despre erorile apărute în Raportul MCV privind numărul demnitarilor cu dosare penale.

Acesta s-a arătat nemulţumit de faptul că CE a acuzat indirect miniştrii ai Guvernului României, dar nu i-a numărat corect, subliniind că ”nu oricine se află sub o acuzaţie de corupţie este corupt până la sentinţa în instanţă”. ”Când numeri miniştrii pe care îi acuzi indirect de corupţie, e bine să numeri corect. Putem să ne închipuim că cineva ţi-a dat o cifră şi nu ai numărat tu însuţi atunci când faci această confuzie. Va trebui să lămurim un lucru şi anume acela că: nu oricine se află sub o acuzaţie de corupţie este corupt până la sentinţa în instanţă, pentru că prezumţia de nevinovăţie universal valabilă în legislaţia europeană, este fundamental, trebuie să prevaleze şi în România”, a completat el.

Mai mult, Antonescu a explicat ”glumind puţin” că ”în România, practic, DNA poate deschide cercetare pe orice cauză, cred că şi dacă nu ţi-ai plătit chiria la timp” şi a reiterat faptul că ”asta nu înseamnă că oricine este cercetat de DNA este suspect de corupţie”.

”Avem cazul la care s-a şi făcut referire, a vicepremierului Liviu Dragnea, care nu poate fi în niciun chip inclus pe lista posibililor corupţi pentru că nici măcar nu stă sub o acuzaţie de corupţie. Ancheta DNA în ce îl priveşte este legată de bunul mers al referendumului şi asta nu înseamnă nici cum zona de corupţie”, a explicat acesta.

Cât despre Relu Fenechiu, ministru al Transporturilor din partea PNL, Antonescu a spus că procesul în cazul acesta este în desfăşurare, dar nu are treabă cu acuzaţia de corupţie, ”ci de complicitate la abuz în serviciu”. ”Ministrul Relu Fenechiu care are un proces pe rol dinainte de a fi ministru, proces care se desfăşoară fără niciun fel de obstrucţie, fără niciun fel de întârziere, nu stă la rândul său chiar în acel proces de trimitere în judecată sub o acuzaţie de corupţie, ci de complicitate la abuz în serviciu”, a declarat liderul liberal.

”Rămân nişte detalii asupra cărora ne vom interesa, se vor interesa în primul rând cei vizaţi, ministrul Justiţiei şi primul-ministru, pentru că sunt nişte lucruri care nu pot trece aşa, fără să vedem de ce s-au întâmplat, nu din punctul nostru de vedere ci al Comisiei, pentru că situaţia jenantă a fost pentru Comisie să vină a doua zi să spună că nu sunt trei miniştrii, sunt doi miniştrii şi repet, dacă se uită mai bine în legislaţia românească şi dacă se uită în detaliu la situaţia lui Liviu Dragnea sau a lui Relu Fenechiu, va vedea că de fapt nici unul din miniştrii României nu stă măcar sub acuzaţia de corupţie, darămite să fie definit drept corupt”, a mai spus el într-o conferinţă de presă.

Comisia Europeană a făcut joi modificări la raportul MCV prezentat miercuri, reducând numărul miniştrilor cercetaţi penal de la 3 la 2.

În varianta iniţială prezentată miercuri, raportul nota că „noul Guvern şi-a reiterat obiectivul de a lupta împotriva corupţiei, dar, dintre persoanele nou-numite în funcţia de ministru, trei erau cercetate penal pentru fapte de corupţie”.

În prezent, documentul postat pe site-ul CE vorbeşte doar de doi miniştri cercetaţi penal pentru fapte de corupţie.

„În luna noiembrie, rapoartele prezentate de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) cu privire la unii miniştri şi înalţi funcţionari nu au dus la demisia acestora. Noul Guvern şi-a reiterat obiectivul de a lupta împotriva corupţiei, însă în rândul noilor miniştri există două cazuri confirmate de persoane care sunt cercetate penal pentru fapte de corupţie. În recomandările sale din luna iulie, Comisia şi-a exprimat speranţa că miniştrii vor da un exemplu în ceea ce priveşte respectarea aspectelor legate de integritate: acelaşi lucru este aşteptat şi în ceea ce priveşte acuzaţiile de corupţie. Este esenţial pentru credibilitatea unui guvern ca persoanele care îndeplinesc funcţii ministeriale să se bucure de încrederea publicului, de exemplu prin prezentarea demisiei atunci când există împotriva lor un raport ANI în materie de integritate. Cerinţele constituţionale, inclusiv suspendarea din funcţia de ministru în cazul trimiterii în judecată, vor trebui aplicate în integralitate”, scrie în varianta modificată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor