Crin Antonescu, despre Raportul MCV: Comisia trebuie să spună foarte concret unde şi ce s-a întâmplat
alte articole
În cadrul unei conferinţe de presă transmisă în direct la tv vineri, preşedintele Senatului a criticat aspru raportul MCV, la două zile după publicarea documentului, precizând că vrea ca România să fie scoasă din procesul de monitorizare.
Iată principalele declaraţii ale preşedintele Senatului
- Eu cred că preocuparea Guvernului, a Parlamentului, preşedinte unde este cazul, este să convenim cât mai rapid şi cât mai clar cu Comisia pe acest subiect, ce anume se doreşte, care sunt soluţiile pe care să convenim pentru a închide MCV.
- Sunt de salutat încă o dată nişte poziţii de principiu pe care MCV le consemnează şi pe care le împărtăşim, toate lucrurile care ţin de separaţia puterilor în stat, de domnia legii, de independenţa puterii judiciare.
- Atunci când vorbim de chestiuni tehnice, cu deschidere spre politic, legislaţia privind justiţia, intrarea în vigoare a anumitor coduri, nu avem niciun fel de ezitare în a le adopta", a declarat preşedintele Senatului, Crin Antonescu.
- Este absolut necesar atunci când reclamă nişte lucruri în România, Comisia trebuie să spună foarte concret unde s-a întâmplat, ce s-a întâmplat şi ce soluţii trebuie luate.
- Comisia vorbeşte de campanii de presă la adresa unor judecători, procurori. Niciun judecător, procuror nu au fost împiedicaţi să-şi facă treaba. Trebuie să ni se spună clar ce anume din peisajul vast al presei româneşti este inacceptabil şi care sunt soluţiile. A restricţiona activitatea jurnalistică este periculos.
- Nu putem să stăm sub MCV şi sub misiuni atribuite şi de îndeplinit care nu sunt clare. Se vorbeşte foarte clar de o chestiune care ar trebui să fie limpezită. Cu ce este diferit regimul parlamentarilor în România de cel din alte ţări? Vă pot da exemple care arată că regimul parlamentarilor din România este mai strict ca în Germania, Franţa.
- Au fost erori în raport, în principal cea care s-a discutat şi a fost asumată - chestiunea cu doi şi trei miniştri cercetaţi. E un lucru grav. E bine să se numere corect. Putem să ne gândim că cineva ţi-a dat o cifră şi că nu ai numărat tu însuţi.
- Nu oricine se află sub o acuzaţie de corupţie este corupt până la un verdict definitiv. Nu orice cercetare, proces, trimitere în judecată este legată de corupţie. În România DNA poate deschide cercetare pe orice cauză chiar şi dacă nu ţi-ai plătit chiria la timp. Nu orice dosar deschis însă de DNA înseamnă corupţie.
- România trebuie să-şi reafirme dreptul său de membru şi partener egal în CE şi împreună cu CE trebuie să vadă ce trebuie făcut ca acest mecanism să fie închis, mecanism discutabil după trei ani. Să fie închis în sensul unei topiri a acestui MCV într-un mecanism de monitorizare a justiţiei în toată UE. Suntem legitim interesaţi nu doar de calitatea justiţiei din România, ci şi de calitatea justiţiei din Uniunea Europeană.