Bruxellesul a tras în România cu pistolul cu gaze (presa bulgară)

Raportul suplimentar al Comisiei Europene, care ar fi trebuit să intimideze Bucureştiul, obligându-l să nu încalce democraţia, a semănat cu un zâmbet fără dinţi şi a confirmat doar că în momentele decisive Comisia Europeană intră în panică şi se ascunde în spatele diplomaţiei, scrie vineri Svetoslav Terziev, editorialist la cotidianul sofiot Sega.
Parlamentul European, Bruxelles. (JOHN THYS / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
01.02.2013

Raportul suplimentar al Comisiei Europene, care ar fi trebuit să intimideze Bucureştiul, obligându-l să nu încalce democraţia, a semănat cu un zâmbet fără dinţi şi a confirmat doar că în momentele decisive Comisia Europeană intră în panică şi se ascunde în spatele diplomaţiei, scrie vineri Svetoslav Terziev, editorialist la cotidianul sofiot Sega.

'V-aţi dat seama de ce aşa-zisul 'atentat' cu pistolul cu gaze împotriva lui Ahmed Dogan (liderul minorităţii turce din Bulgaria) nu a impresionat deloc Bruxellesul care a făcut plictisit cu mâna: 'Astea sunt probleme interne, descurcaţi-vă singuri!'? Pentru că în tot acest timp, Comisia Europeană pregătea un pistol cu gaze cu care să tragă în România. În ambele cazuri este vorba doar de o tentativă, nu este nimic 'pe bune'', comentează ironic editorialistul bulgar.

Mai mult decât atât, Bruxellesul a recomandat autorităţilor române să scoată dinţii unor mijloace de informare în masă ca să nu muşte puterea. Şi nici nu s-a precizat despre ce instituţii mass media este vorba, ceea ce înseamnă că autorităţile de la Bucureşti au primit undă verde să introducă un regim mai sever în ceea ce priveşte presa în general, comentează Terziev. De altfel, adaugă el, cel mai probabil era vorba despre unele publicaţii populiste, naţionaliste sau corupte, dar decizia finală a fost lăsată în mâinile autorităţilor.

Şi pentru că România şi Bulgaria funcţionează pe principiul vaselor comunicante, mesajul va provoca bucurie la Sofia. Guvernul premierului Boiko Borisov ar putea profita de ocazia să lichideze şi ultimele instituţii mass media critice, afirmă publicaţia.

Bruxellesul nu a făcut niciodată un viraj mai şocant în ultimii şase ani de când a fost activat Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) menit să le pună pe cele două ţări pe calea cea dreaptă. Nici fostul comisar italian pentru justiţie Franco Frattini care, în anul 2007, a produs o lovitură de teatru prin propunerea de eliminare a monitorizării pentru Bulgaria pentru că ţara ar fi făcut progrese, nu a mers atât de departe încât să propună ca mass media să i se pună frâne, prin introducerea unor regulamente.

'Situaţia sugerează necesitatea unei revizuiri a normelor existente pentru a garanta faptul că libertatea presei este însoţită de o protecţie corespunzătoare a instituţiilor şi a drepturilor fundamentale ale persoanelor, precum şi pentru a pune la dispoziţie măsuri reparatorii eficiente', menţiona executivul UE în raportul din 30 ianuarie privind progresele înregistrate de România în cadrul MCV. Care sunt instituţiile în pericol? - se întreabă Terziev, care remarcă faptul că în raport se spune că sunt 'numeroase exemple de mijloace de informare în masă care au exercitat presiuni asupra sistemului judiciar'. Pentru o claritate mai mare - comentează Terziev - se adaugă că executivul european a primit numeroase informaţii referitoare la intimidarea sau hărţuirea unor persoane care lucrează în instituţii cheie din domeniul justiţiei şi luptei împotriva corupţiei.

'În loc să caute rădăcinile problemei, care fără îndoială se regăsesc în cercurile corupte la nivel înalt, Comisia Europeană se mulţumeşte să condamne consecinţele. Este evident că cei care au puterea să exercite presiune asupra judecătorilor, fac acelaşi lucru şi cu presa, folosindu-se de mass media în acest scop. Este greu de crezut că ar fi vorba de o iniţiativă a presei care ar fi decis să ascundă corupţia la nivel înalt', comentează ziarul bulgar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor