Antonescu prevede ani grei: Nu ne aşteaptă un viitor prea bun cu Ponta preşedinte şi PSD-ul partid dominant

Crin Antonescu
Crin Antonescu (Epoch Times România)

Ideea refacerii USL, pe care o vântură Victor Ponta, nu este altceva decât un truc politic, o manevră prin care se încearcă mascarea faptului că PSD doar şi-a întărit poziţia anexând câteva grupuri de profitori politici, sub forma unei mari coaliţii, iar această neasumare a propriei identităţi este un semn că nu ne aşteaptă un viitor prea bun nici cu Ponta preşedinte şi nici cu PSD-ul în calitate de partid dominant al următorilor ani, a declarat joi fostul preşedinte PNL, Crin Antonescu, la RFI.

"Evident că este vorba despre o mistificare, din câteva motive. Mai întâi, că USL, cea autentică şi cea care şi-a încetat din păcate existenţa, a fost o alianţă pe picior de egalitate şi pe raporturi paritare între PSD şi PNL. Astăzi, grupul de oameni plecaţi din PNL, adunaţi în jurul domnului Tăriceanu, nu sunt decât, cel mult, în condiţia de partid anexă al PSD-ului. Iar domnul Tăriceanu, care joacă rolul unui soi de majordom la curtea domnului Ponta, nu poate emite în niciun fel pretenţia că ar reprezenta o componentă de dreapta, sau ceea ce însemna înainte PNL într-o asemenea alianţă", a explicat Antonescu.

În al doilea rând, liderul liberal evidenţiază că USL, care a adunat în jurul său atâta susţinere electorală, a fost un proiect, nu ca acum, o formă prin care Victor Ponta şi PSD-ul să-şi mascheze încă o dată identitatea.

Sintetizând motivul pentru care USL a eşuat, Antonescu a arătat că "nu domnul Ponta a fost capabil să schimbe PSD, aşa cum îl ştim de 20 de ani, ci, din păcate, PSD l-a transformat după chipul şi asemănarea sa pe domnul Ponta, dacă, vreodată, domnul Ponta a dorit altceva".

Antonescu a remarcat că, prin această manevră de a reface USL prin alianţa cu PLR-ul lui Tăriceanu, Victor Ponta evidenţiază "un lucru uimitor": cum un om politic, la doi paşi de preşedinţia României, şi un partid care este de departe cel mai mare, cel mai puternic, cel mai bine organizat din România, şi anume PSD-ul, au în continuare o preocupare în a se ascunde după formule care să se numească oricum altfel.

"Această neasumare a propriei identităţi este un semn, după părerea mea, că nu ne aşteaptă un viitor prea bun nici cu domnul Ponta preşedinte şi nici cu PSD-ul în calitate de partid dominant al următorilor ani. E un semn foarte rău că Victor Ponta, cu mari şanse de a deveni preşedinte şi oricum premier şi lider al majorităţii actuale din Parlament, nu are curajul să-şi asume, în faţa societăţii în care joacă un asemenea rol, propria sa identitate şi încearcă încă o dată să falsifice realitatea", a subliniat liderul liberal.

Întrebat ce anume înseamnă să falsifice realitatea, Antonescu a explicat că social-democraţii refuză să arate adevărul - un partid care şi-a anexat câteva grupuri de profitori politici sub forma unei mari coaliţii purtând şi un nume care a însemnat cu totul altceva ca realitate politică, ca aşteptare publică şi ca proiect.