Antonescu: Nu am avut nicio relaţie cu Securitatea, decât în calitate de urmărit

Crin Antonescu (Facebook/tianu)
Loredana Diacu
16.04.2025

Candidatul coaliţiei la putere pentru suprema funcţie în stat, Crin Antonescu, a declarat marţi că nu a avut nicio relaţie cu fosta Securitate, decât în calitate de urmărit, şi a cerut ca declaraţia dată Securităţii despre un fost coleg, citată de CNSAS în adeverinţa de necolaborare, să fie făcută publică.

„Nu am fost niciodată, sub nicio formă, colaborator al Securităţii, cu atât mai puţin nu am făcut poliţie politică. Nu am avut nicio relaţie cu Securitatea decât în calitate de urmărit”, a spus Antonescu, citat de Agerpres, într-o conferinţă de presă.

Antonescu a precizat că a dat o declaraţie la fosta Securitate, în calitate de urmărit, în cazul unui prieten, profesor, care a plecat în străinătate în anii '80.

„În 1987, un prieten al meu, foarte bun - mă aflam la Tulcea în acel moment -, inginer, un profesor, a plecat într-o excursie în Bulgaria şi de acolo a încercat să plece în Austria, nereuşind acest lucru şi, fiind capturat de către organele de ordine din Bulgaria, dus ulterior în România. La plecare, el a lăsat câteva obiecte personale pentru trei prieteni sau patru foarte apropiaţi, toţi cei trei, pentru că le-a lăsat cu nume, cu etichete obiectele respective, am fost chemaţi în calitate de urmăriţi la Securitate să dăm declaraţii în legătură cu acest lucru. M-am prezentat şi eu, nu era facultativ atunci, în calitate, repet, de urmărit. Am dat o declaraţie în care n-am oferit nicio informaţie specială decât aceea că sunt prieten cu persoana respectivă, că ştiam că pleacă într-o excursie în Bulgaria, că nu ştiam ce intenţie are, ceea ce era de altfel adevărat, şi atât şi nimic mai mult. Foarte interesant este că persoana respectivă, în anul următor, în 1988, a avut o nouă tentativă, de data aceasta reuşită, din fericire, de a părăsi ţara. Eu am fost singura persoană care am ştiut despre intenţia lui. El a avut atâta încredere în mine încât mi-a lăsat, mi-a spus ce vreau eu să fac, că mi-a lăsat misiunea să-i anunţ părinţii, ceea ce am şi făcut. Omul a traversat Iugoslavia, a stat în lagăr o vreme şi, după aceea, a plecat în Canada, unde trăieşte şi astăzi”, a relatat Antonescu.

Liberalul a solicitat ca declaraţia dată de el la Securitate să fie făcută publică.

„Eu, în legătură cu această declaraţie, chemat la Securitate în calitate de urmărit şi în care nu dau nicio informaţie împotriva acestui om, cer doar ca această declaraţie să fie făcută publică, nu am absolut nimic de ascuns, am fost o victimă a Securităţii, nicidecum un colaborator, atât mai puţin un colaborator al Securităţii în calitate de poliţie politică. Eu înţeleg că într-o campanie electorală se pot întâmpla multe lucruri. Asta mi se pare totuşi unul dintre cele mai mizere şi încă o dată cer şi CNSAS să publice această declaraţie. Nu am nicio altă formă de colaborare cu Securitatea. Asta nu e o formă de colaborare cu Securitatea”, a afirmat Antonescu.

Crin Antonescu, candidatul coaliţiei PSD-PNL-UDMR la alegerile prezidenţiale, a dat o declaraţie la Securitate în 1988, dar nu i se poate reţine calitatea de agent sau colaborator al Securităţii comuniste, a stabilit CNSAS.

În adeverinţa publicată pe site-ul CNSAS se arată că Antonescu figurează într-un dosar informativ şi a dat o declaraţie în anul 1988 despre un prieten, pe vremea când era profesor la Şcoala din Niculiţel (judeţul Tulcea).

„În baza Notei de Constatare nr. DI/I/355 din data de 31.03.2025, întocmită de către Direcţia de Specialitate din cadrul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, în care se regăsesc următoarele elemente: domnul Antonescu George Crin Laurenţiu figurează în dosarul fond informativ nr. I 1068594 (FI 12275/TL) cota C.N.S.A.S. - titular C.Ş. În cadrul cercetării informative iniţiate de Securitate asupra domnului C.Ş., precum şi a anturajului acestuia, titularul adeverinţei, profesor de istorie la Şcoala generală Niculiţel şi prieten apropiat cu C.Ş., a fost convocat de organele de Securitate şi a dat o declaraţie, datată 13.01.1988, olografă, semnată cu numele real”, se arată în documentul CNSAS.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor