Anticorupţie.md: Biroul Migraţie şi Azil a antedatat documentele de expulzare a celor 7 profesori turci

Protest la Parlament. Oamenii cer eliberarea profesorilor turci (Epoch Times România)
Maria Maevschi
14.09.2018

Deşi anterior Biroul de Migraţie şi Azil (BMA) din cadrul Ministerului de Interne a declarat că nu a participat în vreun fel la operaţiunea de expulzare a celor 7 cetăţeni turci - profesori în cadrul Liceului Teoretic moldo-turc „Orizont” -, portalul anticorupţie.md a specificat că, de fapt, BMA nu a spus adevărul în legătură cu implicarea sa în această operaţiune.

Mai mult decât atât, anticorupţie.md a intrat în posesia unor documente care arată că instituţia publică ar fi perfectat documentele cu dată din urmă, pentru a acoperi ilegalităţile comise de autorităţile de la Chişinău la expulzarea şi transmiterea celor şapte profesori autorităţilor turceşti, făcând referire la afirmaţiile rudelor uneia dintre cele 7 persoane deportate, potrivit cărora au primit un document de la BMA abia pe data de 10 septembrie.

Astfel, familia unuia dintre profesorii turci expulzaţi la 6 septembrie de pe teritoriul Republicii Moldova, Riza Dogan, directorul filialei din Durleşti a Liceului Orizont, a primit pe data de 10 septembrie un document emis de BMA la 5 septembrie 2018.

„În conformitate cu prevederile art. 55 al Legii nr. 200 din 16.07.2010 privind regimul străinilor în Republica Moldova, decid: De declarat cetăţeanul Turciei, Riza Dogan persoană indezirabilă pe teritoriul Republicii Moldova pe o perioadă de 5 ani.

În temeiul art. 58 alin. 1 al Legii nr. 200 din 16.07.2010 privind regimul străinilor în Republica Moldova, personalul specializat al autorităţii competente pentru străini va proceda la îndepărtarea dvs., sub escortă de pe teritoriul Republicii Moldova”, se arată în documentul eliberat de BMA şi semnat de directorul Olga Poalelungi.

Pe de altă parte, consiliera Ministrului Afacerilor Interne din domeniul relaţiilor cu publicul, Alina Zbancă, a declarat pentru anticorupţie.md că MAI nu ar fi antedatat documentele. „BMA a trimis aceste scrisori exact la data indicată în documentele publicate. Deja când au ajuns nu ştiu. S-a procedat exact conform legii 200 art 53”.

Amintim că la o zi după expulzarea cetăţenilor turci din R. Moldova, BMA a declarat că instituţia nu a fost implicată în acest caz. „Biroul nu a participat. Instituţia care s-a ocupat de acest caz nu suntem noi”, a declarat Olga Poalelungi.

Întrebată care este procedura standard în astfel de cazuri, directorul BMA a răspuns că „sunt mai multe proceduri care sunt aplicate în astfel de cazuri pentru a declara o persoană indezirabilă. Ca regulă, ei sunt însoţiţi de colaboratorii biroului, dar în acest caz nu ştiu care procedură a fost aplicată”.

Astfel, documentele intrate în posesia portalului Anticorupţie.md dovedesc contrariul şi anume că BMA fie a ştiut de la bun început despre operaţiune, aşa cum o arată data de pe document de 5 şi 6 septembrie, fie a comis o ilegalitate şi a emis aceste acte ulterior expulzării, adică le-a antedatat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor