Moldovenii cer investigarea furtului miliardului de către UE. Mişcarea ACUM lansează o petiţie

La mai bine de patru ani de la furtul miliardului din care autorităţile nu au recuperat niciun bănuţ, Mişcarea de Rezistenţă ACUM a decis să înainteze către instituţiile europene o petiţie, solicitând investigarea şi urmărirea penală a celor implicaţi.
(Getty Images)
Maria Maevschi
13.09.2018

Mişcarea de Rezistenţă Naţională ACUM, din care fac parte partidele politice PAS, Platforma DA, PLDM, precum şi lideri de opinie din societatea civilă, a anunţat înaintarea unei petiţii către instituţiile europene, prin care va cere investigarea şi urmărirea penală a cetăţenilor Republicii Moldova care se fac vinovaţi de spălări de bani, fiind implicaţi şi în furtul miliardului.

„Până acum, peste 6000 de persoane au semnat petiţia, din cele 50.000 de semnături necesare. Anunţul a fost făcut prima dată la Adunarea Generală a Cetăţenilor, care a avut loc pe 26 august 2018”, a menţionat Mişcarea ACUM, potrivit unui comunicat.

Membrii ACUM au decis să înainteze petiţia având în vedere că de la momentul descoperirii fraudei bancare în valoare de 1 miliard de dolari SUA (12% din PIB), acum mai bine de patru ani, autorităţile Republicii Moldova împreună cu organele de drept ale ţării nu au recuperat niciun bănuţ, ba, dimpotrivă, protejează persoanele implicate în acest furt.

„Mulţi dintre banii furaţi au fost cheltuiţi pe teritoriul UE, astfel că există toate condiţiile ca, odată sesizate, instituţiile europene să poată deschide o investigaţie şi să înceapă urmărirea penală a cetăţenilor moldoveni implicaţi în fraudă”, a declarat lidera PAS, Maia Sandu.

„Pentru ca petiţia să aibă o greutate şi putere cât mai mare, solidarizarea a cât mai multor cetăţeni în jurul acestei petiţii este crucială”, a subliniat preşedintele Platformei DA, Andrei Năstase.

În context, Mişcarea de Rezistenţă ACUM îndeamnă toţi cetăţenii R. Moldova, atât cei aflaţi în ţară cât şi cei de peste hotare, să semneze petiţia, astfel încât toate persoanele vinovate de furtul miliardului şi protejate de justiţia lui Plahotniuc, să fie trase la răspundere.

Adresată Parlamentului European, Consiliului Europei, Comisiei Europene, Consiliului Uniunii Europene, OLAF-ului, Europol-ului şi urmând a fi înmânată instituţiilor UE în luna noiembrie, petiţia poate fi semnată aici: www.acum.md/petiţie, sau la sediile PAS, Platforma DA şi PLDM.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor