ANRM a desecretizat acordurile petroliere cu compania Chevron, dar a ascuns investiţiile asumate

Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) a publicat joi pe site-ul propriu acordurile petroliere încheiate cu compania Chevron pentru perimetrele din Dobrogea, însă investiţiile asumate de compania petrolieră nu sunt vizibile, fiind blurate de o bandă neagră.
Epoch Times România
26.04.2012

Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) a publicat joi pe site-ul propriu acordurile petroliere încheiate cu compania Chevron pentru perimetrele din Dobrogea, însă investiţiile asumate de compania petrolieră nu sunt vizibile, fiind blurate de o bandă neagră.

În anexa 1, unde trebuie precizat programul minim de lucrări pentru fiecare dintre cele trei perimetre, coloana unde sunt trecute investiţiile asumate este blurată de o bandă neagră.

În rest, acordurile sunt identice cu oricare dintre acordurile petroliere încheiate de stat cu o companie petrolieră, iar redevenţele pe care le va plăti Chevron sunt aceleaşi, conform legii. Concesiunile sunt pe 30 de ani, cu posibilitate de prelungire cu încă 15 ani, la fel ca orice alt acord petrolier din România.

Mai sunt blurate şi datele de contact ale reprezentanţilor Chevron din România.

Prin urmare, documentele de pe site-ul ANRM nu aduc nicio informaţie în plus faţă de ceea ce se ştia până acum.

Astfel, faza I, adică programul obligatoriu de investiţii, va dura patru ani şi include achiziţia seismică 2 D şi săparea a două sonde pentru perimetrele Adamclisi şi Costineşti şi patru sonde în blocul de la Vama Veche.

Pentru faza a doua, cea opţională, sunt trei variante de investiţii.

Chevron a câştigat concesiunea a trei perimetre la licitaţia oragnizată de ANRM în 2010. Perimetrele se află în Dobrogea şi au fost denumite Adamclisi, Costineşti şi Vama Veche. Acordurile petroliere au fost încheiate anul trecut.

Chevron şi-a exprimat interesul de a extrage de aici gaze de şist, ceea ce a declanşat o adevărată dezbatere publică, întrucât nu a fost realizat încă în România vreun studiu de impact asupra mediului a tehnologiei folosite pentru extracţia acestor resurse.

Nici legislaţia din domeniu nu face distincţie între gazele de şist şi restul hidrocarburilor, prin urmare acordurile cu Chevron sunt indentice cu orice alt acord petrolier din România.

Chevron a mai achiziţionat un perimetru, în judeţul Vaslui, de la Regal Petroleum, unde de asemenea va extrage gaze de şist.

Chevron este a doua cea mai mare companie petrolieră americană, după ExxonMobil.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor