Europarlamentarii sunt divizaţi în privinţa explorării şi exploatării gazelor de şist în Uniune

Europarlamentarii sunt divizaţi în privinţa explorării şi exploatării gazelor de şist în UE, arată două proiecte de rapoarte redactate de comisiile pentru energie şi pentru mediu.
(photos.com)
Epoch Times România
06.04.2012

Europarlamentarii sunt divizaţi în privinţa explorării şi exploatării gazelor de şist în UE, arată două proiecte de rapoarte redactate de comisiile pentru energie şi pentru mediu.

"Producţia internă de gaze de şist va contribui la securitatea furnizării, ţinând cont de dependenţa statelor membre de importurile de gaze naturale din ţări terţe", se arată în proiectul de raport al Comisiei PE pentru energie, obţinut de Dow Jones.

Documentul subliniază că dezvoltarea acestui sector în UE va contribui şi la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Însă, membrii Comisiei pentru mediu au cerut monitorizarea atentă a oricărei activităţi de explorare privind gazele de şist şi au insistat asupra necesităţii introducerii unor legi adecvate în domeniu.

Comisia "le cere autorităţilor naţionale să revizuiască reglementările existente privind construcţia de puţuri pentru combustibilii fosili convenţionali şi să actualizeze prevederile pentru a acoperi extracţia de combustibili fosili neconvenţionali".

În urma unor proteste ample din 17 ianuarie, guvernul bulgar a revocat un permis de explorare pentru gazele de şist acordat companiei americane Chevron, invocând dovezi insuficiente privind siguranţa pentru mediu a fracţionării hidraulice.

Exploararea şi extracţia gazului de şist implică introducerea în sol a unor mari cantităţi de substanţe chimice dizolvate, printr-o metodă care se numeşte fracţionare hidraulică, având drept scop eliberarea gazului înmagazinat în şisturi.

Miercuri, Parlamentul bulgar a înfiinţat o comisie ad-hoc care să studieze, analizeze şi să discute "bunele practici şi soluţiile legislative" privind reglementarea explorării şi extracţiei resurselor minerale ş.i energetice. Comisia urmează să se ocupe şi de dosarul gazelor de şist.

Chevron a concesionat trei permitre şi în Dobrogea, în 2010, unde vrea să caute şi să extragă gaze de şist

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor