Băsescu, despre exploatări: Daţi rapid avize sau spuneţi "nu" investitorului, măcar închideţi subiectul

Preşedintele Traian Băsescu le-a cerut marţi membrilor Guvernului să dea "rapid" avize în cazul exploatării de la Roşia Montană, dar în deplină cunoştinţă de cauză sau să spună "nu" investitorului, pentru a putea fi închis subiectul şi să nu mai stea în dezbatere publică.

"În următorii ani şi eu spun cinci ani, România nu se poate bizui pe relansarea investiţiilor străine, ori a aştepta cinci ani să vedem ce se întâmplă pentru a crea noi locuri de muncă - eu înmulţesc simplu deficitul fondului de pensii pentru că statul român blochează crearea de locuri de muncă pe fondul demagogiei mass-mediei. Eu înmulţesc simplu 3,6 miliarde deficit la fondul de pensii cu cinci ani. Şi constatăm că sunt 18 miliarde de euro şi mă întorc de unde am plecat: din 1997 autorităţile române plimbă responsabilitatea de la unul la altul pentru Roşia Montană. Ceea ce vă cer, domnule ministru şi stimaţi membri ai guvernului, dacă este fezabilă exploatarea de la Roşia Montană şi credeţi că prin creare de locuri de muncă facem un bine României, daţi rapid avize, sigur, în deplină cunoştinţă de cauză; dacă nu, spuneţi "nu" investitorului, pentru că fiecare zi în care întârziem şi plimbăm actele de la o instituţie la alta ne va costa enorm în viitorul proces", a spus şeful statului, marţi, la Palatul Cotroceni, la depunerea jurământului de învestitură de către noul ministru al Mediului, Attila Korodi.

El a reiterat că statul român s-a angajat din 1997 la exploatarea în comun cu parteneri străini a acestui zăcământ, dar dacă nu se doreşte acest lucru, ar trebui să se spună pentru a nu mai sta subiectul în dezbatere publică.

"Dacă nu, măcar spuneţi "nu" mâine şi închideţi subiectul, urmând să vedem ce se va întâmpla în proces. Dar nu mai ţineţi astfel de subiecte în dezbatere publică, care nu face decât, pe de o parte, să îi antreneze pe cei care vor o Românie care să stagneze într-o dezbatere demagogică, iar autorităţile române să fie descalificate şi pe piaţa internaţională şi la instituţiile internaţionale şi la cetăţenii români, pentru că nu iau o decizie", a arătat preşedintele.

El a afirmat că recomandarea sa este aceea ca autorităţile să privească spre crearea de locuri de muncă.

"Dacă România nu are nevoie de gaze de şist, să stopăm orice evoluţie în relaţia cu Chevron, dacă România nu vrea să exploateze carierele de cupru de la Roşia Poieni, s-o stopăm, dacă România nu vrea să exploateze aurul de la Roşia Montană, să comunicăm partenerilor să închidem subiectul. Recomandarea mea este să creaţi însă locuri de muncă. Este singura soluţie pentru ca în fiecare an să nu aducem de unde om şti 3,6 miliarde de euro. Numai locurile de muncă aduc contribuţie la fondul de pensii care să diminueze obligaţiile statului român în ceea ce priveşte completarea resurselor necesare pentru plata pensiilor", a conchis preşedintele.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne