Ankara nu face pe moment nicio cerere pentru trimiterea forţelor NATO în Turcia

Ministerul turc de Externe a declarat că pentru moment trupele NATO încă nu au fost chemate pe teritoriul său. De asemenea, preşedintele turc a avertizat Rusia să nu piardă prietenia Turciei.
Tanju Bilgic, purtătorul de cuvânt al Ministerului turc de Externe. (Captură Foto)
Andrei Popescu
09.10.2015

Ankara susţine că încă nu a făcut o cerere pentru ca forţele militare ale NATO să fie trimise în Turcia, în condiţiile în care tensiunile generate de încălcarea spaţiului aerian turcesc de către două avioane de luptă ruseşti par să se calmeze.

Tanju Bilgic, purtător de cuvânt al Ministerului turc de Externe, a făcut anunţul vineri în timpul unei conferinţe de presă susţinute în Ankara.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că alianţa militară vestică este pregătită să trimită soldaţi în Turcia pentru a-şi apăra aliatul.

“NATO este pregătită să îşi apere toţi aliaţii, inclusiv Turcia, împotriva oricărei ameninţări”, a afirmat Stoltenberg înaintea unei întâlniri între miniştrii apărării din statele NATO care a avut loc joi la Bruxelles.

Tensiunile au fost declanşate după ce Turcia a acuzat Rusia că, în urmă cu câteva zile, avioanele sale de luptă care operează în Siria au pătruns de două ori, fără aprobare, în spaţiul său aerian.

Conform Ministerului turc de Externe, două avioane de luptă turceşti F-16 au fost trimise sâmbătă să urmărească un avion de luptă rusesc care a pătruns în spaţiul aerian al Turciei în apropierea provinciei sudice Hatay.

Într-un al doilea incident, care a avut loc luni şi care nu a fost confirmat de Rusia, Ankara a declarat că două avioane de luptă F-16 au fost hărţuite de un avion de luptă Mig-29, în timp ce acestea patrulau în zona graniţei.

După primul incident, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, general-maiorul Igor Konaşenkov, a declarat că avionul a pătruns accidental în spaţiul aerian turcesc pentru câteva secunde, în timp ce se întorcea la baza sa. El a motivat că incidentul de sâmbătă a avut loc datorită condiţiilor atmosferice proaste.

Premierul turc Ahmet Davutoglu a declarat că ambasadorul rus în Ankara, Andrei Karlov, l-a informat că incidentul respectiv a fost o greşeală.

La rândul său, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a avertizat Rusia să nu piardă prietenia Turciei.

Erdogan a emis avertismentul său marţi, în Belgia, în timpul unei conferinţe comune de presă cu premierul belgian Charles Michel.

“Dacă Rusia pierde un prieten precum Turcia, cu care cooperează în multe aspecte, atunci va pierde o mulţime de lucruri. [Rusia] trebuie să ştie acest lucru”, a declarat preşedintele turc.

Secretarul american al Apărării Ashton Carter a declarat că Rusia va plăti în curând pentru lansarea loviturilor aeriene împotriva rebelilor din Siria în forma unor atacuri retaliatorii şi înregistrând victime.

Carter a făcut aceste afirmaţii joi, în timpul unei întâlniri la Bruxelles între miniştrii apărării din statele NATO, la o zi după ce Rusia a lansat 26 de rachete de croazieră de rază lungă de pe navele sale staţionate în Marea Caspică. Moscova susţine că a lansat rachetele asupra poziţiilor Statului Islamic (ISIL) din Siria.

Rusia desfăşoară lovituri aeriene în Siria de peste o săptămână, atacând în principal zone care nu sunt controlate de Statul Islamic (ISIL), în ciuda insistenţelor Moscovei că activitatea sa militară în Siria urmăreşte să îl susţină pe preşedintele Bashar al-Assad în lupta sa împotriva ISIL.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor