Ankara cere Washingtonului să nu sacrifice relaţiile bilaterale din cauza lui Gulen

Ministrul turc al Justiţiei Bekir Bozdag a avertizat SUA să nu sacrifice relaţiile bilaterale de dragul clericului musulman din Pennsylvania Fethullah Gulen, pe care Ankara îl învinuieşte pentru puciul eşuat din 15-16 iulie din Turcia.
Ministrul turc al justitiei Bekir Bozdag.
Ministrul turc al justitiei Bekir Bozdag. (Captură Foto)

Într-un interviu cu agenţia de ştiri de stat Anadolu, transmis în direct pe canalele turceşti de televiziune, Bozdag a declarat: “Dacă SUA nu îl predă [pe Gulen], atunci vor sacrifica relaţiile cu Turcia de dragul unui terorist”.

Ankara a cerut în mai multe rânduri Washingtonului să îl extrădeze pe Gulen pentru ca acesta să fie judecat în Turcia.

Apelul lui Bozdag are loc în condiţiile în care preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan se întâlneşte astăzi cu Vladimir Putin la Moscova. Aparent, Ankara se îndreaptă către un fel de realiniere a politicii externe, care va afecta probabil situaţia din Siria şi rolul SUA în conflictul sirian.

Un oficial senior turc a declarat reporterilor recent că agenţia naţională turcă de informaţii a identificat cel puţin 56.000 de agenţi ai reţelei lui Gulen după ce au hackuit o aplicaţie de mesagerie pentru smartphone-uri mai puţin cunoscută – ByLock – pe care grupul clericului a început să o folosească în 2014.

Bozdag a întrebat cum ar reacţiona SUA într-o situaţie similară. “Cum ar fi fost dacă s-ar fi încercat asasinarea preşedintelui [american Barack] Obama, în timp ce el, soţia sa şi copiii lor s-ar fi aflat în vacanţă; sau dacă ar fi fost bombardată Casa Albă?”

Statele Unite nu sunt impresionate

Reprezentanţii taberei americane, conform unui raport publicat în Wall Street Journal, au pus sub semnul întrebării credibilitatea dovezilor Ankarei. Oficialii americani sunt aparent sceptici că declaraţiile făcute de presupuşii pucişti, şi care îl implică pe Gulen, nu au fost smulse cu forţa, a raportat ziarul.

Ziarul mai susţine că oficialii americani nu se aşteaptă să îl extrădeze pe Gulen, deşi Washingtonul şi Ankara au avut discuţii private în ceea ce priveşte scenariile pe baza cărora ar putea fi extrădat Gulen.

Cu cât oficialii turci vorbesc mai mult despre presupusul rol al lui Gulen în tentativa de lovitură de stat şi cer expulzarea imediată a acestuia, cu atât mai mici sunt şansele ca acest transfer să aibă loc, notează ziarul.

Premierul turc Binali Yildirim a declarat Wall Street Journal în luna iulie că: “Dovezile sunt foarte clare. Cunoaştem cultul terorist responsabil pentru atacurile vicioase împotriva noastră şi a poporului turc... Pur si simplu nu înţelegem de ce SUA nu îl poate preda pe acest individ”.

După puciul eşuat

Ankara a arestat, concediat sau suspendat zeci de mii de persoane din sectorul judiciar, armată, poliţie, educaţie, mass media şi alte servicii publice din cauza implicării sau presupusei lor implicări în lovitura de stat eşuată din 15-16 iulie. Peste 240 de persoane au fost ucise şi aproximativ 2.200 au fost rănite, când un grup rebel din cadrul armatei a urmărit să îl răstoarne de la putere pe Erdogan şi guvernul său.

Bozdag a declarat că 16.000 de persoane au fost arestate oficial şi au rămas în custodia autorităţilor după evenimentele din iulie. Alte 6.000 de persoane reţinute sunt încă sub investigaţie, iar 7.668 sunt cercetate fără a fi reţinute, a adăugat el.

În plus, Bozdag a respins din nou acuzaţiile formulate de Amnesty Internaţional că poliţia a torturat fizic şi psihic o parte ditre persoanele arestate în urma puciului eşuat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe