Erdogan în Rusia: o reconciliere rapidă cu Putin

O întâlnire între preşedinţii Recep Tayyip Erdogan şi Vladimir Putin va dezgheţa impasul politic provocat de doborârea de către forţele aeriene turceşti a unui bombardier rusesc în Siria în 2015. Ritmul reapropierii a luat prin surprindere observatorii.
Preşedintele rus Vladimir Putin (st) şi omologul său turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele rus Vladimir Putin (st) şi omologul său turc Recep Tayyip Erdogan. (Captură Foto)

Climatul tensionat dintre Rusia şi Turcia a durat aproximativ şapte luni, iar dezgheţarea acestuia a durat doar şase săptămâni. Când preşedintele turc Erdogan se va întâlni marţi cu Putin în St. Petersburg, cei doi vor finaliza o întoarcere de 180 de grade în ceea ce priveşte relaţia lor.

Într-o scrisoare adresată lui Putin la sfârşitul lunii iunie, Erdogan şi-a exprimat regretul pentru faptul că forţa aeriană turcă a doborât avionul de luptă rusesc Su-24 în zona graniţei turco-siriene în 24 noiembrie 2015. De asemenea, el a cerut scuze familiilor victimelor.

Incidentul, care a costat vieţile a doi piloţi ruşi, a deteriorat brusc relaţiile dintre cei doi parteneri anterior apropiaţi. Rusia a reacţionat printr-o interdicţie asupra importurilor de alimente turceşti şi a suspendat toate zborurile charter către Turcia, o destinaţie turistică populară pentru milioane de ruşi. Mai mult, Moscova a suspendat două proiecte majore: construirea unui gazoduct pe sub Marea Neagră şi o centrală nucleară. Acum, Putin şi Erdogan vor discuta personal despre viitorul celor două proiecte.

Clica aflată la guvernare

Reapropierea este cu atât mai uimitoare dacă se ia în considerare modul în care au interacţionat cele două state până foarte recent. După incidentul din noiembrie, Erdogan a declarat că Turcia nu va tolera încălcările spaţiului său aerian. În săptămânile de dinaintea incidentului, Turcia a protestat de mai multe ori împotriva unor astfel de incursiuni de către bombardierele ruseşti. În acelaşi timp. SUA şi UE au devenit tot mai îngrijorate în legătură cu posibilitatea dezvoltării unui conflict militar între Rusia şi Turcia, un stat membru al NATO.

Putin a numit doborârea avionului rusesc “un cuţit înfipt în spate” şi, într-un discurs în decembrie, a precizat că “Allah a decis să pedepsească clica aflată la conducerea Turciei şi i-a privat de raţionament”. Mai mult, oficialii ruşi i-au acuzat pe omologii lor turci de implicare în acorduri petroliere cu grupul terorist Statul Islamic. Televiziunea de stat rusă a publicat texte anti-Erdogan aproape în fiecare zi. Un parlamentar rus de stânga i-a cerut lui Putin să arunce o bombă atomică asupra Istanbulului pentru a “şterge” metropola turcă.

Totuşi, în ultimele câteva săptămâni, a devenit clar faptul că furia Rusiei este cea care s-a şters. La doar câteva zile după ce i-a scris lui Putin, Erdogan a discutat cu liderul rus şi atunci au stabilit întâlnirea de marţi. În acelaşi timp, Putin a ridicat interdicţia asupra zborurilor charter şi turiştii ruşi s-au îngrămădit pe plajele turceşti pe la sfârşitul lunii iulie.

Un semn şi mai clar al reapropierii dintre cele două state este faptul că Erdogan i-a mulţumit omologului său rus pentru ajutorul oferit în timpul loviturii de stat eşuate în Turcia din 15-16 iulie. Conform agenţiei de ştiri oficiale a Iranului, Fars, şi a unor organizaţii mass media arabe, care citează surse diplomatice din Ankara, Rusia este cea care l-a ajutat pe preşedintele turc Recep Erdogan să supravieţuiască puciului prin interceptarea comunicaţiilor criptate. Agenţiile ruse de informaţii l-ar fi informat pe preşedintele turc cu câteva ore înaintea puciului, exact înainte ca operaţiunea să înceapă să se desfăşoare, conform dezvăluirilor, care oficializează, practic, noua axă Turcia - Rusia.

Respectarea cerinţelor Moscovei

Astfel de schimbări de situaţie în relaţiile turco-ruseşti ar putea fi derutante, chiar şi pentru observatorii experimentaţi, a scris recent Fiodor Lukianov, redactorul şef al revistei Russia in Global Affairs. Totuşi, a adăugat el, “şi cele mai dure cuvinte pot fi uitate dacă este nevoie de acest lucru”.

Turcia nu numai că a cerut scuze în mod oficial pentru doborârea avionului rusesc, dar a şi respectat, cel puţin parţial, alte două cerinţe ale Moscovei. Piloţii care au doborât avionul rusesc au fost întemniţaţi şi compensaţiile financiare pentru incident sunt deschise discuţiilor.

S-ar părea să fie un pas natural ca Turcia să se apropie de Rusia după lovitura de stat eşuată. Oficialii UE şi SUA au criticat măsurile luate de Erdogan după puci, care au afectat democraţia din ţară. Ţinând cont de tonul Bruxelles-ului şi Washingtonului, Moscova ar putea deveni o bază atrăgătoare de suport pentru Turcia, a declarat Viktor Nadein-Raievski de la Institutul rusesc de Studii Politice şi Sociale asupra Regiunii Marea Neagră-Marea Caspică. “Recent au avut loc discuţii privind aderarea turcilor la Organizaţia de Cooperare din Shanghai sau Uniunea Economică Euroasiatică”, a susţinut Raievski. Rusia este principala forţă din spatele celor două organizaţii.

Raievski a afirmat că Turcia şi Rusia şi-ar putea amplifica relaţiile economice relativ rapid. Reapropierea politică, pe de o parte, ar putea dura mai mult timp. “Principala problemă este Siria”, a declarat Raievski. Erdogan doreşte schimbarea regimului din Damasc, dar Moscova l-a susţinut pe preşedintele sirian Bashar al-Assad politic şi militar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe