ANI reconfirmă că Mircea Diaconu nu poate reprezenta România în Parlamentul European

Mircea Diaconu
Mircea Diaconu (Epoch Times România)
Loredana Diacu
14.03.2014

Liberalul Mircea Diaconu nu va putea candida pentru un loc în Parlamentul European, chiar dacă a fost achitat de Curtea de Apel Bucureşti (CAB) în dosarul în care este acuzat de conflict de interese. Decizia CAB "nu influenţează în niciun fel interdicţia de a ocupa o funcţie sau o demnitate publică, respectiv cea de membru al Parlamentului European", a informat Agenţia Naţională de Integritate joi.

Interdicţia lui Mircea Diaconu de a ocupa funcţii publice se aplică pe o perioadă de trei ani, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare privind incompatibilitatea acestuia, ca urmare a deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, emisă la data de 19 iunie 2012, se arată într-un comunicat ANI, citat de HotNews.

Reamintim că în noiembrie 2012, Mircea Diaconu, fost ministru al culturii, a fost trimis în judecată pentru cinci cazuri de conflict de interese. Dosarul său a ajuns pe masa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), apoi, după ce Diaconu şi-a dat demisia din Senat, dosarul a ajuns la Curtea de Apel Bucureşti

Joi, 13 martie, Curtea de Apel Bucureşti a decis achitarea fostului senator PNL Mircea Diaconu, fostul senator fiind sancţionat cu plata unei amenzi administrative de 1.000 de lei. Decizia nu este definitivă, aceasta putând fi atacată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Comunicatul ANI vine să pună capăt speculaţiilor pe tema candidaturii lui Diaconu la europarlamentare, pe fundatul deciziei de achitare pronunţate de CAB joi.

La scurtă vreme după achitarea lui Diaconu, premierul Ponta, teoretic bun cunoscător al legii în calitate de fost procuror, şi-a exprimat aprecierea pentru Mircea Diaconu pe contul său de Facebook, urându-i acestuia mult succes în reprezentarea legii în Parlamentul European:

"Mă bucur pentru decizia Curţii de Apel în cazul domnului Mircea Diaconu! Îl apreciez ca om şi personalitate culturală, am lucrat foarte bine cât a fost ministru şi îi urez mult succes în reprezentarea României în Parlamentul European."

Anunţul premierului a fost făcut după ce doar cu o zi înainte, ANI informase, în cadrul unui alt comunicat de presă, că vicepreşedintele PNL, actorul Mircea Diaconu, nu poate candida la alegerile europarlamentare din acest an, interdicţie acestuia de a ocupa funcţii publice fiind valabilă până la data de 19 iunie 2015.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor