ANI loveşte din nou. Şeful CJ Hunedoara, acuzat de conflict de interese
alte articole
Agenţia Naţională de Integritate a constatat încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie administrativă de către Mircea Moloţ, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, suspendat din funcţie încă din decembrie 2014, când a fost arestat la domiciliu într-un dosar de corupţie.
"În perioada exercitării mandatului de preşedinte al Consiliului Judeţean Hunedoara, Moloţ Mircea Ioan a participat la deliberarea şi adoptarea Hotărârii CJ privind aprobarea acordării unor finanţări nerambursabile pentru anul 2013 (respectiv acordarea finanţării nerambursabile unor asociaţii de tineret, cultură, cluburi sportive şi unităţi de cult din judeţul Hunedoara, în cuantumurile prevăzute în anexa hotărârii) şi a semnat Nota de fundamentare aferentă acestei Hotărâri a Consiliului.
În baza acestei hotărâri, Episcopia Devei şi a Hunedoarei a fost finanţatã cu suma de 2.000.000 lei. Moloţ Mircea Ioan a activat în perioada 15 mai 2010 - 10 martie 2014 ca membru al Adunării Eparhiale a Episcopiei Devei şi Hunedoarei, fiind delegat şi ca membru al Consiliului Eparhial", se arată într-un comunicat remis vineri de agenţia de integritate.
Ce spune legea
1. "Nu poate lua parte la deliberare şi la adoptarea hotărârilor consilierul local care, fie personal, fie prin soţ, soţie, afini sau rude până la gradul al patrulea inclusiv, are un interes patrimonial în problema supusă dezbaterilor consiliului local".
2. "Aleşii locali au un interes personal într-o anumită problemă, dacă au posibilitatea să anticipeze că o decizie a autorităţii publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru: […]; orice persoană fizică sau juridică cu care au o relaţie de angajament, indiferent de natura acestuia".
3. "Consilierii judeţeni şi consilierii locali nu pot lua parte la deliberarea şi adoptarea de hotărâri dacă au un interes personal în problema supusă dezbaterii. În situaţiile prevăzute la alin. (1), consilierii locali şi consilierii judeţeni sunt obligaţi să anunţe, la începutul dezbaterilor, interesul personal pe care îl au în problema respectivă".
Agenţia Naţională de Integritate a constatat în cazul lui Moloţ, în urma procedurilor de evaluare, atât încălcarea legislaţiei privind regimul juridic al incompatibilităţilor, cât şi existenţa conflictului de interese în materie administrativă.
Şeful CJ a fost informat despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază, şi a depus deja un punct de vedere la dosarul de evaluare.