Fraţii Mazăre, extrem de abili în tergiversarea anchetei. Ce manevre au făcut în Israel [rechizitoriu]
alte articole
Fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre, şi fratele său, Alexandru Mazăre, au făcut demersuri, prin intermediul avocaţilor lor, pentru a împiedica obţinerea de către procurorii anticorupţie a unor documente din Israel, fapt care a condus la tergiversarea cercetărilor din dosarul "Henri Coandă", se arată în rechizitoriul întocmit de oamenii legii, citat de Agerpres.
Urmărirea penală în această cauză s-a bazat, într-o mare măsură, pe rezultatul cooperării judiciare internaţionale, având în vedere că au fost formulate şapte cereri de comisii rogatorii cu autorităţile judiciare din patru state, respectiv Cipru, Austria, Israel şi Liechtenstein.
"Se remarcă demersurile făcute de inculpaţii Mazăre, prin avocaţii lor aleşi, cu scopul de a împiedica obţinerea din Israel a documentelor aferente conturilor lor personale deschise la Israel Discount Bank şi care au condus la tergiversarea finalizării cercetărilor în prezenta cauză.
Aceste demersuri au fost indicate într-o scrisoare adresată autorităţilor române de autorităţile din Israel (...), în care se subliniază că singurul motiv pentru care documentele bancare solicitate autorităţilor judiciare din Israel nu au fost puse la dispoziţia organelor judiciare române a fost că avocaţii lui Radu Ştefan Mazăre şi Alexandru Mazăre au iniţiat o procedură de blocare a transmiterii acestor materiale motivând că:
1. decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din România din data de 18 aprilie 2014 prin care a fost respinsă propunerea DNA de arestare preventivă a lui Mazăre Radu Ştefan trebuie interpretată ca însemnând că nu există nicio bază legală pentru a continua actele de anchetă penală, precum cele solicitate în Cererea de Asistenţă;
2. în calitate de membru al Parlamentului României, Alexandru Mazăre beneficiază de imunitate în cazul anchetei referitoare la informaţiile din conturile sale bancare din Israel;
3. nu se poate avea încredere că autorităţile române vor folosi materialele obţinute din Israel doar pentru scopurile pentru care au fost acestea solicitate", se arată în documentul citat.
Anchetatorii au notat că o astfel de atitudine este "explicabilă" prin rolul pe care documentele respective îl aveau pentru dovedirea infracţiunilor reţinute în cauză.
De asemenea, procurorii arată că, pe parcursul urmăririi penale, Radu Mazăre nu a recunoscut comiterea faptelor de care este acuzat, în timp ce fratele său, senatorul Alexandru Mazăre, s-a prevalat de dreptul la tăcere.
Fraţii Mazăre şi omul de afaceri Avraham Morgenstern au fost trimişi în judecată vineri de procurorii DNA, iar dosarul a ajuns pe masa magistraţilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Mazăre este acuzat de luare de mită şi fals în declaraţii, fratele său de complicitate la luare de mită şi fals în declaraţii, iar Avraham Morgenstern de dare de mită.
Dosarul fraţilor Mazăre, prin ochii procurorilor
"Inculpatul Mazăre Radu Ştefan, în calitate de primar al Municipiului Constanţa, a lansat, la începutul anului 2011, programul de construire locuinţe modulare grupate în Campusul Social "Henri Coandă", aprobat prin hotărâre a Consiliului Local al municipiului Constanţa.
Pe fondul demarării acestui proiect, inculpatul Morgenstern Avraham, în calitate de reprezentant al unei societăţi comerciale, a dorit să îşi asigure câştigarea licitaţiei ce urma să fie organizată.
Astfel, în cursul anului 2011, omul de afaceri i-a remis primarului municipiului Constanţa, Mazăre Radu Ştefan, suma totală de 175.000 de euro, pentru ca acesta să-i faciliteze câştigarea licitaţiei ce avea ca obiect contractul de construire a campusului social, în valoare de 40.964.030 lei fără TVA (circa 10 milioane de euro).
Precizăm că din suma totală de 175.000 de euro, 95.000 de euro au fost transferaţi către contul personal al primarului Mazăre Radu Ştefan şi 80.000 de euro către contul pus la dispoziţie de fratele său Mazăre Alexandru, ambele fiind deschise la o bancă din Israel.
Banii, primiţi în mai multe tranşe, au urmat un circuit ascuns, prin intermediul unor conturi aparţinând unor societăţi off shore, conturi deschise la bănci din străinătate.
În schimbul acestor sume de bani, inculpatul Mazăre Radu a efectuat o serie de demersuri ce intrau în sarcina atribuţiilor sale de serviciu (ex. iniţierea unor hotărâri de consiliu local prin care au fost aprobate diverse etape ale procedurii de achiziţie sau prin care a fost favorizată societatea comercială reprezentată de inculpatul Morgenstern Avraham).
În declaraţiile de avere formulate în perioada 2011-2012, inculpaţii Mazăre Radu Ştefan şi Mazăre Alexandru nu au menţionat conturile personale deschise la o unitate bancară din Israel şi nici sumele de bani virate cu titlu de mită de către omul de afaceri.
În cauză, s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra bunurilor mobile şi imobile ce aparţin inculpaţilor Mazăre Radu Ştefan şi Mazăre Alexandru. De asemenea, s-a mai dispus luarea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra sumelor de 18.550 euro şi 114 dolari USA ridicate de la inculpatul Mazăre Radu Ştefan cu ocazia percheziţiei domiciliare.
Pe parcursul anchetei penale, procurorii au utilizat documente bancare obţinute în cadrul activităţii de cooperare judiciară în materie penală cu autorităţile competente din Israel, Cipru, Lichtenstein şi Austria."