Miliardarul Carabulea, salvat de o eroare judiciară

Ilie Carabulea şi alţi patru colegi de dosar, printre care fiul miliardarului, au fost eliberaţi pe motiv că instanţa care a dispus arestarea preventivă a omis să precizeze şi durata acesteia.
.
. (Photos.com)
Ana Ion
07.04.2016

Omul de afaceri Ilie Carabulea, fiul său Oprea şi alte trei persoane arestate luna trecută în dosarul Carpatica Asig au fost puşi în libertate datorită unei erori judiciare, relatează Agerpres. În motivarea deciziei prin care Carabulea şi colegii săi de dosar au fost eliberaţi, magistraţii Curţii de Apel (CA) Alba Iulia arată că în dispozitivul încheierii Tribunalului Sibiu nu s-a menţionat nici perioada nici data până la care a fost dispusă arestarea preventivă.

Potrivit sursei citate, judecătorul a apreciat că lipsa din dispozitivul încheierii penale atacate a dispoziţiilor referitoare la durata pentru care s-a dispus arestarea preventivă a inculpaţilor, precum şi a datei la care această măsură preventivă încetează este în măsură să ducă la nelegalitatea încheierii, nelegalitate a cărei consecinţă este şi nelegalitatea măsurii preventive.

În consecinţă, judecătorul a desfiinţat încheierea penală atacată şi, procedând la o nouă judecată a cauzei, a respins propunerea de arestare preventivă a celor cinci inculpaţi şi a dispus punerea de îndată în libertate a acestora.

Reamintim că Ilie Carabulea şi colegii săi de dosar sunt cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu, fals informatic, fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals, delapidare, evaziune fiscală şi spălare de bani. Prejudiciul cauzat este de aproximativ 70 milioane de lei.

Potrivit unor surse judiciare, la finele lui 2014 — începutul lui 2015, Oprea Carabulea (împuternicit al lui Ilie Carabulea), Daniel Micu, Georgeta Crideanu, Ana Popa şi Angela Toncescu au constituit un grup infracţional organizat în scopul săvârşirii unor infracţiuni prin care se urmăreau protejarea intereselor financiare ale Carpatica Asigurări şi evitarea suspendării autorizaţiei de funcţionare de pe piaţa asigurărilor din România.

Mai amintim că, în urmă cu trei zile, Ilie Carabulea a fost condamnat de magistraţii Curţii de Apel Bucureşti la 6 ani şi jumătate de închisoare cu executare în dosarul ASF. Alături de el, în acelaşi dosar, a fost condamnată şi soţia fostului ministru de Finanţe, Daniel Chiţoiu, Laura Chiţoiu, la un an de închisoare cu suspendare. Fostul şef ASF, Dan Radu Ruşanu, a fost achitat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor