ANI, instituţie teroristă? Incompatibilul Miculescu îşi găseşte apărători în Parlament
alte articole
Audiat ieri în Comisia de Cultură a Camerei Deputaţilor, Ovidiu Miculescu, personaj declarat incompatibil de ANI (decizie confirmată recent de Înalta Curte), Miculescu s-a prezentat în faţa deputaţilor însoţit de avocat pentru a susţine că, potrivit legii, nu trebuie să-şi piardă funcţia, relatează stiripesurse.ro.
În timp ce ANI a trimis la Parlament o adresă prin care solicită să se pună în aplicare decizia definitivă a ÎCCJ prin care preşedintele director general al Radio România a fost declarat incompatibil, de partea sa Miculescu a pretins că termenul sancţiunii incompatibilităţii a expirat pe 4 iulie 2015.
„Eu nu pot decât să citesc legea şi să redau ceea ce scrie acolo. Nu este vorba de o agăţare de o funcţie. Credeţi-mă că după toate asalturile şi evenimentele în care radioul a fost atacat în mod sălbatic în 2016 şi total nedrept, iată că audienţa a crescut, din punct de vedere economic am crescut. A fost o experienţă pe care eu nu mi-o doresc repetată. Pe principiul că doar cel care face poate desface, Parlamentul este cel care poate lua o decizie, cred eu şi sper, în conformitate cu legea”, a declarat Miculescu, care a invocat un articol din legea ANI care spune că, dacă incompatibilitatea s-a constatat după părăsirea funcţiei, interdicţia de a ocupa funcţii mai poate fi aplicată doar trei ani, ceea ce ar înseamna că el nu mai trebuie să părăsească funcţia.
Miculescu a mai invocat, în sprijinul său, şi faptul că există un proiect de modificare a Legii de funcţionare a SRR, proiect care prevede desfiinţarea funcţiei de preşedinte director general şi separarea sa în două funcţii distincte, de preşedinte şi de director general, arată sursa citată
Surprinzător sau nu, Miculescu şi-a găsit (pe lângă critici) şi un sprijin puternic în comisie, deputatul PSD Nicolae Baclabaşa afirmând că Agenţia Naţională de Integritate este o "instituţie teroristă, care urmăreşte interese politice". Prin urmare, potrivit deputatului, "raportarea noastră la această instituţie trebuie să fie pe măsură"
Pe de altă parte, Diana Tuşa a invocat un aspect moral al situaţiei şefului Radio România şi l-a întrebat pe acesta dacă nu s-a gândit să demisioneze.
Reamintim că la începutul lunii februarie Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis definitiv că Ovidiu Miculescu, preşedinte-director general al Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR), s-a aflat în stare de incompatibilitate. Instanţa supremă a respins recursul lui Ovidiu Miculescu şi a menţinut o decizie a Curţii de Apel Bucureşti din aprilie 2014.
Decizia Înaltei Curţi marchează finalul unei tumultuoase epopei juridice ce a demarat în octombrie 2013, când, în urma unei sesizări depuse de sindicatul SUS-Radio România, Agenţia Naţională de Integritate a stabilit că Ovidiu Miculescu, preşedinte-director general al Societăţii Române de Radiodifuziune, s-a aflat în stare de incompatibilitate în intervalul 29 iunie 2010 - 4 iulie 2012. În perioada respectivă, Miculescu a deţinut simultan funcţia de membru al Consiliului de Administraţie al Societăţii Române de Radiodifuziune şi pe cea de manager în cadrul Societăţii Române de Radiocomunicaţii.
După ce Înalta Curte a confirmat incompatibilitatea lui Miculescu, mai mulţi angajaţi ai Radioului cât şi prestigioase ONG-uri au iniţiat o serie de demersuri vizând rezolvarea situaţiei, astfel încât imaginea Radioului Public să nu fie pătată de faptul că instituţia e condusă de un incompatibil. Protestele angajaţilor, scrisorile deschise adresate de aceştia precum şi de ONG-uri Parlamentului nu au dat încă niciun rezultat.