ANI, instituţie teroristă? Incompatibilul Miculescu îşi găseşte apărători în Parlament

Audierea preşedintelui-director general al Radioului Public, Ovidiu Miculescu, au luat o turnură interesantă când un deputat PSD a catalogat ANI drept o instituţie teroristă.
Loredana Diacu
01.03.2017

alte articole

Ovidiu Miculescu (Epoch Times România)
Loredana Diacu
01.03.2017

Audiat ieri în Comisia de Cultură a Camerei Deputaţilor, Ovidiu Miculescu, personaj declarat incompatibil de ANI (decizie confirmată recent de Înalta Curte), Miculescu s-a prezentat în faţa deputaţilor însoţit de avocat pentru a susţine că, potrivit legii, nu trebuie să-şi piardă funcţia, relatează stiripesurse.ro.

În timp ce ANI a trimis la Parlament o adresă prin care solicită să se pună în aplicare decizia definitivă a ÎCCJ prin care preşedintele director general al Radio România a fost declarat incompatibil, de partea sa Miculescu a pretins că termenul sancţiunii incompatibilităţii a expirat pe 4 iulie 2015.

„Eu nu pot decât să citesc legea şi să redau ceea ce scrie acolo. Nu este vorba de o agăţare de o funcţie. Credeţi-mă că după toate asalturile şi evenimentele în care radioul a fost atacat în mod sălbatic în 2016 şi total nedrept, iată că audienţa a crescut, din punct de vedere economic am crescut. A fost o experienţă pe care eu nu mi-o doresc repetată. Pe principiul că doar cel care face poate desface, Parlamentul este cel care poate lua o decizie, cred eu şi sper, în conformitate cu legea”, a declarat Miculescu, care a invocat un articol din legea ANI care spune că, dacă incompatibilitatea s-a constatat după părăsirea funcţiei, interdicţia de a ocupa funcţii mai poate fi aplicată doar trei ani, ceea ce ar înseamna că el nu mai trebuie să părăsească funcţia.

Miculescu a mai invocat, în sprijinul său, şi faptul că există un proiect de modificare a Legii de funcţionare a SRR, proiect care prevede desfiinţarea funcţiei de preşedinte director general şi separarea sa în două funcţii distincte, de preşedinte şi de director general, arată sursa citată

Surprinzător sau nu, Miculescu şi-a găsit (pe lângă critici) şi un sprijin puternic în comisie, deputatul PSD Nicolae Baclabaşa afirmând că Agenţia Naţională de Integritate este o "instituţie teroristă, care urmăreşte interese politice". Prin urmare, potrivit deputatului, "raportarea noastră la această instituţie trebuie să fie pe măsură"

Pe de altă parte, Diana Tuşa a invocat un aspect moral al situaţiei şefului Radio România şi l-a întrebat pe acesta dacă nu s-a gândit să demisioneze.

Reamintim că la începutul lunii februarie Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis definitiv că Ovidiu Miculescu, preşedinte-director general al Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR), s-a aflat în stare de incompatibilitate. Instanţa supremă a respins recursul lui Ovidiu Miculescu şi a menţinut o decizie a Curţii de Apel Bucureşti din aprilie 2014.

Decizia Înaltei Curţi marchează finalul unei tumultuoase epopei juridice ce a demarat în octombrie 2013, când, în urma unei sesizări depuse de sindicatul SUS-Radio România, Agenţia Naţională de Integritate a stabilit că Ovidiu Miculescu, preşedinte-director general al Societăţii Române de Radiodifuziune, s-a aflat în stare de incompatibilitate în intervalul 29 iunie 2010 - 4 iulie 2012. În perioada respectivă, Miculescu a deţinut simultan funcţia de membru al Consiliului de Administraţie al Societăţii Române de Radiodifuziune şi pe cea de manager în cadrul Societăţii Române de Radiocomunicaţii.

După ce Înalta Curte a confirmat incompatibilitatea lui Miculescu, mai mulţi angajaţi ai Radioului cât şi prestigioase ONG-uri au iniţiat o serie de demersuri vizând rezolvarea situaţiei, astfel încât imaginea Radioului Public să nu fie pătată de faptul că instituţia e condusă de un incompatibil. Protestele angajaţilor, scrisorile deschise adresate de aceştia precum şi de ONG-uri Parlamentului nu au dat încă niciun rezultat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor