Cazul preşedintelui incompatibil al Radioului Public. Dragnea şi Tăriceanu, chemaţi să ia măsuri

Deşi declarat incompatibil, Ovidiu Miculescu nu dă niciun semn că ar intenţiona să demisioneze, fapt ce e de natură să afecteze imaginea şi credibilitatea Radioului Public. În consecinţă, ONG-urile şi mai mulţi angajaţi ai instituţiei, cer Parlamentului să remedieze ei situaţia.
Loredana Diacu
27.02.2017

alte articole

Ovidiu Miculescu (Epoch Times România)
Loredana Diacu
27.02.2017

11 cunoscute ONG-uri şi zeci de angajaţi ai Radio România le reamintesc preşedintelui Senatului şi Camerei Deputaţilor, printr-o scrisoare deschisă, că Radioul Public continuă să aibă în fruntea sa un om declarat incompatibil de ANI, decizie confirmată şi de Înalta Curte.

În consecinţă, ONG-urile le cer celor doi politicieni să ia toate măsurile necesare pentru rezolvarea situaţiei în care se află Societatea Română de Radiodifuzine şi aplicarea legii care reglementează situaţiile de incompatibilitate. De asemenea, socieatatea civilă cere, în cadrul scrisorii deschise adresate lui Dragnea şi Tăriceanu ca în dezbaterile privind modificările legii 41/1994 (privind organizarea şi funcţionarea televiziunii şi radioului public) parlamentarii să aibă în vedere respectarea criteriilor de integritate la toate nivelurile de management ale societăţilor publice de radio şi televiziune şi să prevadă proceduri clare şi rapide pentru a nu se mai afla în această situaţie de tergiversare procedurală în aplicarea unei hotărâri judecătoreşti.

Redăm scrisoarea deschisă asumată de Active Watch, Asociaţia ProDemocraţia, AZIR – Asociaţia Ziariştilor Independenţi din România, Comitetul Sectorial Mass-Media, Federaţia Sindicatelor din SRR, Freedom House România, Sindicatul Român al Jurnaliştilor mediasind, Sindicatul Unit al Salariaţilor – Radio România, Centrul pentru Inovare Publică, Centrul pentru Jurnalism Independent şi Expert Forum. Scrisoarea este semnată şi de membrii grupului "Kompatibil" din Radio, care, reamintim, a întreprins mai multe demersuri pentru restabilirea normalităţii în Radio România, respectiv pentru demisia/demiterea lui Miculescu.

Vă aducem la cunoştinţă o situaţie gravă cu care se confruntă Societatea Română de Radiodifuziune, situaţie care se perpetuează de o lună şi este de natură a afecta grav imaginea şi credibilitatea radioului public, precum şi autoritatea internă a organismelor de conducere ale acestuia.

Preşedintele SRR, domnul Ovidiu Miculescu, se află în stare de incompatibilitate, conform deciziei definitive nr. 227/31.01.2017 dată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Cu toate acestea, domnul Ovidiu Miculescu nu a dat niciun semnal că ar intenţiona să demisioneze, restabilind legalitatea la SRR. Mai mult, domnia sa continuă să reprezinte instituţia inclusiv la consultările iniţiate de Comisia de Cultură din Senat cu privire la modificarea Legii 41/1994. Considerăm, în acest context, că este momentul ca Parlamentul să îşi exercite rolul de control, analizând efectele juridice ale acestei situaţii şi adoptând măsurile care se impun pentru restabilirea legalităţii.

Conform prerogativelor legale care vă revin, vă rugăm să luaţi toate măsurile necesare pentru rezolvarea situaţiei în care se află Societatea Română de Radiodifuzine şi aplicarea legii care reglementează situaţiile de incompatibilitate.

De asemenea, le solicităm parlamentarilor ca în dezbaterile privind modificările legii 41/1994 (pe care organizaţiile semnatare le salută) să aibă în vedere respectarea criteriilor de integritate la toate nivelurile de management ale societăţilor publice de radio şi televiziune şi să prevadă proceduri clare şi rapide pentru a nu ne mai afla în această situaţie de tergiversare procedurală în aplicarea unei hotărâri judecătoreşti", scriu ONG-urile.

Reamintim că pe 31 ianuarie a.c. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis definitiv ca Ovidiu Miculescu, preşedinte-director general al Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR), s-a aflat în stare de incompatibilitate. Instanţa supremă a respins recursul lui Ovidiu Miculescu şi a menţinut o decizie a Curţii de Apel Bucureşti din aprilie 2014.

Decizia Înaltei Curţi marchează finalul unei tumultoase epopei juridice ce a demarat în octombrie 2013, când, în urma unei sesizări depuse de sindicatul SUS-Radio România, Agenţia Naţională de Integritate a stabilit că Ovidiu Miculescu, preşedinte-director general al Societăţii Române de Radiodifuziune, s-a aflat în stare de incompatibilitate în intervalul 29 iunie 2010 - 4 iulie 2012. În perioada respectivă, Miculescu a deţinut simultan funcţia de membru al Consiliului de Administraţie al Societăţii Române de Radiodifuziune şi pe cea de manager în cadrul Societăţii Române de Radiocomunicaţii.

Miculescu a contestat în instanţă raportul întocmit de ANI, acţiunea sa fiind respinsă atât la Curtea de Apel Bucureşti, cât şi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor