Angela Merkel, în fruntea campaniei pentru alegerile europene, deşi nu candidează

Cancelarul german, Angela Merkel, este folosită drept 'cârlig electoral' de Uniunea Creştin Democrată (CDU, principala formaţiune de guvernământ) pentru alegerile europarlamentare din 25 mai. Formula a demonstrat că funcţionează, iar creştin-democraţii vor să o repete fără să facă noi experimente, informează miercuri ziarul El Pais.
Cancelarul german Angela Merkel (JOHN MACDOUGALL / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
09.04.2014

Cancelarul german, Angela Merkel, este folosită drept 'cârlig electoral' de Uniunea Creştin Democrată (CDU, principala formaţiune de guvernământ) pentru alegerile europarlamentare din 25 mai. Formula a demonstrat că funcţionează, iar creştin-democraţii vor să o repete fără să facă noi experimente, informează miercuri ziarul El Pais.

Programul electoral al CDU pentru alegerile europene se poate rezuma în două cuvinte: Angela Merkel. Lucru devenit evident la sfârşitul săptămânii trecute când CDU şi-a prezentat propunerile electorale sub sloganul 'Împreună pentru succes în Europa'. Din afişele lor electorale zâmbeşte însă Angela Merkel care cere votul pentru nişte alegeri la care nu candidează.

Nicio vorbă despre candidatul comun al popularilor europeni la preşedinţia Comisiei, luxemburghezul Jean-Claude Juncker, şi nici despre cel care conduce lista CDU pentru Parlamentul European, germano-britanicul David McAllister. Alături de sloganuri care reclamă un euro stabil şi oportunităţi pentru toată lumea, Merkel este singura figură politică care zâmbeşte din afişele electorale prezente până acum, deşi CDU sugerează că McAllister ar putea căpăta mai mult relevanţă în următoarele săptămâni.

Campania pentru alegeri europene care va coincide cu alegerile municipale în zece state federale seamănă ca o picătură de apă cu cea de acum şase luni când Merkel a fost pe punctul de a câştiga majoritatea absolută pentru ai săi. Strategii partidului nu şi-au bătut capul cu lucruri noi: sloganul electoral este acelaşi ca anul trecut - cu adăugarea cuvântului 'Europa' - iar şiragul de mărgele şi sacoul seamănă izbitor cu cele văzute pe afişele care au inundat străzile germane, în septembrie 2013.

'CDU se teme ca la viitoarele alegeri să existe o scădere importantă a participării. Dacă se întâmplă acest lucru cei avantajaţi vor fi partidele mici de extremă dreapta sau euroscepticii. De aceea situează pe primul plan figura politică cea mai populară din ţară nu doar între simpatizanţii partidului său ci şi în rândul social-democraţilor', rezumă sintetiza Richard Stöss, politolog la Institutul Otto-Suhr.

Deşi se prevede o intrare în Parlamentul European a partidului eurosceptic Alternativa pentru Germania, sondajele anticipează un rezultat foarte bun pentru democrat-creştini. Cele aproape patru luni de guvernare ale marii coaliţii nu au modificat esenţial panorama politică, în care creştin-democraţii au obţinut o susţinere de circa 40%. În timp ce social-democraţii se bucură de o popularitate de 25%.

Este adevărat că marea parte a iniţiativelor ieşite din Consiliul de Miniştri - salariu minim, pensionare la 63 de ani pentru cei cu ani mai mulţi de muncă, cote reprezentative pentru femei în posturile de conducere ale marilor firme, reforma energetică prezentată recent de ministrul şi lider social-democrat, Sigmar Gabriel - poartă ştampila SPD. Ceea ce nu înseamnă că popularitatea cancelarului nu a rămas la fel mare. Iar partidului său intenţionează să profite de acest lucru, conchide El Pais.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor