Linas Linkevicius: Nu ar trebui să ne mire dacă Rusia invadează estul Ucrainei

Ministrul de externe lituanian Linas Linkevicius.
Ministrul de externe lituanian Linas Linkevicius. (youtube.com)

Răspunsul dat de comunitatea internaţională la provocarea rusă în Ucraina este destul de 'inocentă', iar Rusia, în pofida tuturor cererilor şi eforturilor depuse de comunitatea internaţională, nu a făcut nimic pentru a opri agravarea tensiunilor şi concentrarea forţelor ruse în ţara vecină, a declarat ministrul de externe lituanian, Linas Linkevicius, într-o întrevedere avută la Madrid cu omologul său spaniol, José Manuel García-Margallo, informează miercuri ziarul spaniol ABC.

'Asistăm zilnic la incidente în partea orientală a Ucrainei, în localităţi precum Lugansk, Harkov sau Doneţk. Este un lucru foarte alarmant. Măsurile luate au fost insuficiente pentru a schimba situaţia', a explicat şeful diplomaţiei lituaniene.

Întrebat dacă incidentele de marţi de la Harkov ar putea prefaţa o invazie rusă în estul Ucrainei, Linkevicius a apreciat că nu ar trebui eliminată această posibilitate. 'Nu ar trebui să ne surprindă şi nu ar fi prima oară', a spus el.

În Caucaz, în anul 2008 a avut loc un proces similar. A început mai întâi emiterea de paşapoarte, după care au început conflictele, apoi au fost trimise trupe pentru a-i apăra pe oameni, iar în final o parte a Georgiei a fost ocupată în timp ce operaţiunea militară a continuat.

În opinia sa, în prezent are loc ceva împotriva căruia nu există un răspuns clar sau există doar unul inocent. 'Acum este prea târziu pentru a schimba lucrurile, dar este important să tragem învăţămintele necesare pentru a evita ca astfel de precedente să se repete în viitor', a avertizat Linas Linkevicius.

Care ar fi răspunsul dacă ruşii ar interveni în estul Ucrainei? Este o posibilitate care preocupă mult Lituania. 'Eu cred că nu există motive, pentru că avem garanţia NATO, dar din păcate aceste garanţii nu sunt valabile şi pentru teritoriul ucrainean'', a explicat Linkevicius.

În opinia sa, NATO nu are obligaţia să-şi implice militar forţele, dar Alianţa poate spori garanţiile implicite de securitate, desfăşurând exerciţii militare pe mare sau menţinând un anumit tip de prezenţă în teren.

'Eu aş propune instalarea unor forţe preventive, pentru că vedem că argumentele pur şi simplu nu funcţionează, la fel şi sancţiunile', a continuat oficialul lituanian.

Ca şi în Ucraina, a vorbi despre încălcarea drepturilor populaţiei ruse din Lituania este un lucru absurd, dă asigurări Linas Linkevicius.

Ceea ce s-a întâmplat în Ucraina este, în opinia sa, un conflict autoindus. ''În Lituania, nu există condiţiile necesare pentru repetarea situaţiei din Ucraina. Cetăţenii noştri şi majoritatea populaţiei vorbesc limba lituaniană. Nu există niciun motiv firesc pentru un conflict, deşi uneori pare că aceste motive nu trebuie să fie neapărat fireşti', a conchis ministrul de externe lituanian.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe