Bulgaria nu va scăpa de sancţiuni europene pentru gropile de gunoi ilegale (presă)

(photos.com)

Bulgaria nu va scăpa de sancţiuni europene pentru lipsa de gropi de gunoi moderne, scrie miercuri cotidianul sofiot Capital. Până în 2009 ţara a fost obligată să închidă peste o sută de gropi vechi şi să construiască 22 depozite moderne cu sisteme de gestionare a deşeurilor. Până acum însă nu au fost construite decât două asemenea depozite, iar circa 110 de gropi vechi continuă să funcţioneze ilegal.

La sfârşitul lunii ianuarie anul acesta, Bulgaria a primit de la Comisia Europeană un termen de două luni în care să explice de ce gropile vechi continuă să funcţioneze. După expirarea acestui termen, Bruxellesul a înaintat o plângere împotriva Bulgariei la Curtea Europeană de Justiţie (CEJ), în cadrul unei proceduri de infringement.

Aştept că până la mijlocul anului viitor CEJ să se pronunţe dacă încălcăm regulamentul sau nu, a declarat marţi ministrul bulgar al mediului Iskra Mihailova. În opinia sa, cel mai probabil decizia va fi că regulamentul a fost încălcat parţial. 'Decizia că am încălcat legislaţia europeană este deja o pedeapsă morală pentru fiecare stat membru', considera ministrul.

Potrivit directivei europene privind depozitarea deşeurilor, gropile de gunoi nu pot continua să existe după 16 iulie 2009 decât dacă respectă normele UE. În Bulgaria, însă, 130 asemenea gropi şi-au continuat existenţa şi după această dată. În aprilie 2012, când Comisia a lansat procedura de infringement cu privire la aceasta problemă, numărul acestor gropi era 124. Potrivit ultimelor date deţinute de Comisie, în acest moment în Bulgaria funcţionează 113 gropi de gunoi care nu corespund normelor europene.

Bulgaria a informat Comisia că până în iunie 2015 vor fi construite 23 de gropi noi şi că acest fapt va duce la închiderea celor vechi. Bulgaria nu a prezentat un calendar clar privind construirea acestor gropi. Rezultatul este că în ziua de azi, la şapte ani după lansarea programului operaţional Mediu, funcţionează două depozite noi, la Sofia şi Botevgrad (vestul ţării). Abia recent au fost semnate contracte pentru 19 depozite noi, mai scrie ziarul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe