Angela Merkel spune clar că Germania nu va ajuta SUA în războiul economic împotriva Chinei

Angela Merkel şi Donald Trump
Angela Merkel şi Donald Trump (Brendan Smialowski/AFP/Getty Images)

Cancelarul german, Angela Merkel, a indicat săptămâna aceasta că ţara ei nu se va alătura Statelor Unite în acţiunile de a face presiuni asupra Chinei. Într-un interviu acordat Financial Times, Merkel a acuzat Statele Unite că a criticat practicile Chinei doar „deoarece este privită drept o ameninţare din cauza succesului economic”.

Citeşte şi Cum a reuşit China să roadă economia americană până la temelie

Din Financial Times:

„Aşa cum s-a întâmplat în Germania, creşterea [Chinei] se bazează în mare parte pe muncă asiduă, creativitate şi abilităţi tehnice”, afirmă Merkel. Desigur, este necesară „asigurarea relaţiilor comerciale corecte”. Puterea economică a Chinei şi ambiţiile geopolitice înseamnă că este un rival pentru SUA şi Europa. Întrebarea este însă: „Vrem, în Germania şi Europa, să demontăm toate lanţurile de aprovizionare globale interconectate. . . din cauza acestei concurenţe economice? ”Ea adaugă:„ În opinia mea, izolarea completă de China nu poate fi răspunsul.”

Cu alte cuvinte, Merkel respinge ideea că mercantilismul agresiv al Chinei a jucat un rol semnificativ în creşterea sa economică, şi trece incredibil de uşor peste faptul că Beijing-ul menţine un program de război politic, folosind întreaga infrastructură, diplomaţia, comerţul şi atacurile cibernetice pentru a fura tehnologie occidentală, cu care îşi sprijină şi progresează economia.

Citeşte şi China abuzează de regulile OMC pentru a controla companiile hi-tech străine

Germania a fost primul investitor major în economia chineză, la începutul anilor '90, devansând cu mult SUA, care a început să demareze procesul de outsourcing şi investiţii în anii 2000.