Ursula von der Leyen este sub presiune în scandalul licitaţiilor de la Ministerul Apărării
alte articole
Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, a fost forţată să se apere după ce un telefon mobil care este acum în centrul unui scandal politic a fost şters de toate datele.
Von der Leyen, fostul ministru al Apărării din Germania şi o aliată a cancelarului Angela Merkel, şi-a preluat noul post la Comisie la începutul lunii. Ea a insistat că nu are nimic de ascuns - dar este totuşi cercetată de o comisie parlamentară germană, în faţa căreia va apărea luna viitoare.
Controversa se concentrează asupra modului în care au fost atribuite contractele de apărare consultanţilor externi, fără o supraveghere adecvată, precum şi afirmaţiile că tranzacţiile au fost facilitate de o reţea de contacte personale, potrivit Politico.
Întrebată de publicaţia germană Spiegel despre acest scandal, von der Leyen a insistat că nu ascunde nimic, adăugând: „Am apelat la ambele telefoane mobile pe care le-am folosit ca ministru al Apărării. "Va trebui să întrebaţi ce s-a întâmplat cu ele acolo. Dispozitivele aparţin ministerului, aşa că trebuiau returnate".
Ea a spus că a aflat doar despre ştergerea datelor „din documente”, adăugând: „Nu mai lucrez în minister din 17 iulie.”
Comisia care investighează contractele, care o va audia pe von der Leyen pe 13 februarie, consideră că mesajele text de pe dispozitiv ar putea da indicii.
Von der Leyen a declarat pentru Spiegel: „În opinia mea, nu se pierde nimic, deoarece textele sunt potrivite pentru o comunicare rapidă. Dar documentele şi strategiile sunt create şi transmise diferit în ministerele federale".
Comisia de investigaţii a primit sute de mii de pagini cu materiale de la minister şi a audiat zeci de martori în zece luni. Să aşteptăm rezultatele acestor investigaţii. Este, bineînţeles, dreptul opoziţiei de a cerceta toate direcţiile şi de a face tot felul de speculaţii, dar în cele din urmă rezultatul este cel care contează.”
Von der Leyen, care a fost ministru al Apărării, este considerată vinovată de starea precară a armatei germane, a cărei funcţionalitate se află la o cotă minimă în ultimii 30 de ani.