Germania alege liderii SPD, care ar putea submina coaliţia de guvernare

Cancelarul german Angela Merkel.
Cancelarul german Angela Merkel. (Captură Foto)

Viitorul coaliţiei de guvernare din Germania arăta incert după alegerea noilor lideri ai social-democraţilor (SPD) care cer o schimbare a politicilor.

Mulţi conservatori de top au nu au acceptat duminică discuţiile pentru renegocierea acordului de guvernare.

Doi critici puternici de stânga ai coaliţiei cu conservatorii Angelei Merkel - Norbert Walter-Borjans şi Saskia Esken - au câştigat sâmbătă un vot pentru conducerea social-democraţilor, putând aduce Germania, cea mai mare economie a Europei, într-o vâltoare politică.

Ascendenţa lor creşte şansele alegerilor anticipate sau a unui guvern minoritar dacă SPD părăseşte coaliţia. Evoluţia ar putea declanşa instabilitate politică într-un moment în care Alternativa pentru Germania (AfD), de extremă dreapta, a devenit cel de-al treilea partid al ţării.

Walter-Borjans şi Esken, care au candidat împreună, au promis că vor încerca să renegocieze acordul de coaliţie pentru a se concentra mai mult pe justiţia socială, politicile de investiţii şi climă, lucru cu care democraţii creştini (CDU) ai cancelarului Angela Merkel nu sunt neapărat de acord.

Vorbind despre radiodifuzorul public ARD duminică, Walter-Borjans a afirmat că majorarea investiţiilor şi eliminarea contractelor de muncă temporare sunt probleme care trebuie abordate imediat.

"Dacă partenerul de coaliţie adoptă o abordare necooperantă în aceste direcţii, trebuie să facem ceva căci nu poate continua", a declarat acesta.

Armin Laschet, premierul creştin-democrat din Renania de Nord-Westfalia, cel mai populat land german, a declarat la postul de radio Deutschlandfunk: „Desigur, nimic nu va fi renegociat acum. Este destul de clar".

Întrebat dacă a existat poziţii noi în problemele pe care noua conducere SPD vrea să le schimbe cu un nou acord, Laschet a spus: „Nu există aşa ceva.”

Walter-Borjans şi Esken i-au învins pe ministrul Finanţelor, Olaf Scholz şi Klara Geywitz, care au declarat că îşi vor susţine rivalii în noua lor poziţie. Delegaţii SPD urmează să aprobe conducerea - aleasă prin votul de partid care s-a încheiat sâmbătă - la o conferinţă a partidului în 6 decembrie.

În ultimul semn că se negociază o coaliţie tripartită - formată din CDU, SPD şi Verzi - a convenit duminică cu privire la o tranzacţie guvernamentală din Saxonia, unde AfD a ajuns pe locul al doilea la alegerile din septembrie.

Membrii SPD se aşteaptă ca noul duo de la conducere să nu recomande părăsirea coaliţiei, ci să ceară mai multe concesii de la CDU, inclusiv scăderea ţintei pentru un buget echilibrat şi creşterea salariului minim.

Merkel, în vârstă de 65 de ani, este la putere din 2005 şi a declarat că nu va candida la următoarele alegeri naţionale, care vor avea loc în 2021. CDU încearcă să-şi recupereze imaginea pentru a-şi menţine poziţia de favorit.

Adoptând un ton ceva mai conciliant, şeful CDU şi succesorul lui Merkel în funcţia de cancelar, Annegret Kramp-Karrenbauer, a cerut social-democraţilor să rămână parte a coaliţiei de guvernare, adăugând actualul acord de coaliţie este o bază de pe care se poate construi.

„Cred că este bine că SPD a luat o decizie”, a spus ea. „Aceasta deschide calea de a reveni la discuţii. Pentru CDU este destul de clar: suntem alături de această coaliţie. Suntem alături de această coaliţie pe baza negocierii".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe