"Angajatorii ne întreabă dacă putem aduce sirieni!" Un proiect de lege ar putea deschide piaţa muncii

Peste 2,4 milioane de români au plecat la muncă în străinătate, alungaţi de salariile mici sau chiar de lipsa unui job. Locurile lor ar putea fi acum luate de cetăţeni ai ţărilor mai sărace decât România, ţări non UE.
Refugiaţi trec graniţa în Croaţia.
Refugiaţi trec graniţa în Croaţia. (Captură Foto)

Guvernul pregăteşte, în toamna acestui an, lansarea unui draft al unei legi care să scurteze perioada de acordare a permiselor de mun­că pentru muncitorii din ţări non-UE care să vină să lucreze în România, pe motiv că deficitul de forţă de muncă a atins cote alarmante iar angajatorii nu mai au efectiv unde găsi oameni, relatează zf.ro.

"În Transilvania, angajatorii ne întreabă din ce în ce mai des de posibilitatea de a aduce imigranţi sirieni care să lucreze în fabrici, pentru că nu mai găsesc efectiv forţă de muncă. Nu mai există zone cu şomaj mare în România, poate cu excepţia Vasluiului, pentru că din restul regiunilor oamenii fie lucrează, fie au emigrat, iar firmele, mai ales cele din zona automotive, nu mai găsesc muncitori de niciun fel. Guvernul actual, dar şi cele viitoare, trebuie să înţeleagă că altă soluţie pentru atragerea de investiţii nu există decât dacă aducem forţă de muncă din alte ţări“, a declarat pentru zf.ro Elena Antoneac, Head of Operations în cadrul companiei Nestlers Group, care oferă servicii de relocare.

Potrivit sursei citate, încă de anul trecut, companiile din industria au­to din vestul şi din centrul ţării au relocat sute de an­gajaţi din Moldova în zonele în care aveau fa­brici, dar acum nu prea mai au de unde lua mâna de lucru ieftină aşa că ar apela inclusiv la refugiaţi. Pentru asta au însă nevoie de un cadru legislativ adecvat.

„Până acum s-a mers pe ideea: "lasă că se des­curcă investitorii!". Şi este adevărat, investitorii s-au descurcat până acum, au făcut contracte cu peniten­cia­rele pentru a găsi mun­citori şi au fost prin biserici pen­tru a găsi mun­citori ne­cali­ficaţi, însă alte surse de noi angajaţi nu mai sunt. De aceea tragem un sem­nal de alarmă, atât pen­tru guver­na­rea actuală, cât şi pentru gu­vernările viitoa­re, pentru că, fără forţă de muncă disponibilă, Româ­nia rămâne fără investiţii“, a mai adăugat Antoneac pentru sursa citată
România a rămas fără suficientă forţă de muncă după ce, în ultimii ani, au plecat la muncă în străinătate peste 2,4 milioane de români apţi de muncă, pentru a câştiga salarii de 5 ori mai mari sau pentru că nu îşi găseau un loc de muncă în localităţile lor. România este pe penultimul loc în UE ca nivel al salariului mediu, aşa că şansele de atragere a forţei de muncă din alte state ale UE sunt limitate, angajatorii fiind obligaţi, volens nolens, să angajeze oameni din ţările foarte sărace sau de unde oamenii sunt obligaţi să fugă din calea conflictelor armate.
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne