Noi proteste violente în Franţa împotriva modificării codului muncii
alte articole
Mii de manifestanţi s-au ciocnit joi cu poliţia în centrul Parisului şi alte oraşe ale Franţei, în urma unor proteste ample ale activiştilor sindicali împotriva modificării codului muncii.
Zeci de mii de oameni s-au alăturat marşului de protest din capitala franceză înainte ca protestele să devină violente în după amiaza zilei. Persoane mascate au spart vitrinele unor magazine şi ale unor bănci, iar politia a folosit gaze lacrimogene asupra mulţimii. Cel puţin 16 persoane au fost arestate. Scene similare au putut fi observate în oraşul Nantes, iar în Bordeaux aproximativ 100 de persoane au năvălit într-o secţie de poliţie.
Manifestanţii au cerut guvernului să renunţe la un controversat proiect de reformare a codului muncii care va uşura sarcina patronilor de a angaja şi concedia muncitori şi care va relaxa regulile privind săptămâna de muncă de 35 de ore.
Guvernul a trecut forţat proiectul de lege prin Parlament la începutul acestei luni şi susţine că legislaţia va crea locuri de muncă şi va ajuta la reducerea şomajului, care se menţine în jurul pragului de 10%. Reprezentanţii sindicatelor au declarat că văd reforma ca pe o unealtă de erodare a drepturile muncitorilor.
Furia sindicatelor în privinţa schimbărilor propuse a dus la greve pe cuprinsul Franţei care au afectat rafinăriile de petrol, depozitele de combustibili, porturile, serviciile feroviare şi unele zboruri. Valul de acţiune industrială a avut un impact negativ în special asupra livrărilor de combustibil, rezultând în zile de lipsuri la benzinării.
În oraşul port Le Havre, angajaţii docului au aruncat fumigene şi petarde în faţa primăriei locale. Angajaţii docului au intrat de asemenea în grevă în Marsilia, împiedicând navele să îşi descarce petrolul şi gaze.
O nouă rundă de proteste este plănuită pentru 14 iunie, la 4 zile după începerea Campionatului European de Fotbal din Franţa.
Membrii sindicatului CGT, unul dintre cele şapte sindicate care au făcut apel la o grevă naţională, au avertizat că turneul ar putea înfrunta probleme serioase dacă guvernul refuză să renunţe la proiectul său.
Premierul Manuel Valls a declarat că abandonarea reformelor nu este o opţiune, adăugând totuşi că a deschis uşa pentru posibile îmbunătăţiri şi modificări la proiect.
Conform Articolului 2, companiile pot renunţa la obligaţiile naţionale privind protecţia muncii dacă adoptă acorduri interne în privinţa salariilor şi a condiţiilor, cu consimţământul angajaţilor. Membrii sindicatului CGT au respins oferta şi susţin că vor continua cu grevele până când se renunţă la proiectul de lege.