Andrian Candu: „Nu cred în prosperitatea bancară condusă de către stat”

Andrian Candu, preşedintele Parlamentului RM a găsit soluţia problemelor din sistemul bancar, lichidarea celor trei bănci, de Economii, Sociale şi Unibank. Acesta a mai anunţat, că în prezent se lucrează asupra unui proiect de lege, menit să evite astfel de fraude ale sistemul bancar.
Andrian Candu, Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova (wikimedia.org / Andrian_Candu)
Maria Maevschi
26.05.2015

Andrian Candu, preşedintele Parlamentului R.Moldova a găsit soluţia problemelor din sistemul bancar: lichidarea celor trei bănci de Economii, Sociale şi Unibank. Acesta a mai anunţat, că în prezent se lucrează asupra unui proiect de lege, menit să evite astfel de fraude ale sistemului bancar.

„Nu cred în prosperitatea bancară condusă de către stat. Statul este un manager foarte prost, un administrator prost. Implicarea anumitor funcţionari de stat în managementul băncii provoacă conflicte de interese”, a declarat politicianul în cadrul emisiunii „Replica” de la Prime TV, făcând referire la BEM, căci anume acolo statul este acţionar majoritar.

Potrivit lui Candu, în cazul lichidării băncilor, urmează să se ţină cont de câteva principii de bază, adică, restituirea deplină a depozitelor deponenţilor, continuarea investigaţiilor cu tragerea la răspundere a celor vinovaţi de fraudă şi recuperarea banilor sustraşi.

Lichidarea Băncii de Economii pare să nu fie totuşi chiar atât de simplă cum ar părea la prima vedere. În opinia jurnalistului economic Ion Preaşcă, în momentul de faţă banca nu dispune de suficienţi bani, aproximativ 22 de miliarde de lei, pentru a se achita de toţi deponenţii săi.

Candu l-a contrazis, însă pe jurnalist, declarând că, de fapt, suma datorată deponenţilor ar fi cu mult mai mică, banca fiind în stare s-o acopere.

Potrivit Deschide.md, anterior, FMI s-ar fi pronunţat pentru lichidarea BEM, pe când liderii PCRM şi PLDM, Vladimir Voronin şi Vlad Filat, s-au opus.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor