Andrian Candu: Cetăţenii acestei ţări trebuie să creadă mai puţin în cuvinte şi mai mult în acţiuni

Andrian Candu, preşedintele Parlamentului RM, a încercat, în cadrul unei emisiuni televizate, să prezinte Partidul Democrat şi Guvernul Filip, ca pe cei mai mari luptători cu corupţia începând cu ianuarie 2016, deşi se află la guvernare din 2009.
Andrian Candu, preşedintele Parlamentului RM (facebook.com / Andrian Candu)
Maria Maevschi
13.03.2017

Majoritatea parlamentară de la Chişinău, formată, potrivit preşedintelui Parlamentului, Andrian Candu, membru PD, din 55-56 de deputaţi, din partide de dreapta (Partidul Liberal) până la stânga (fost comunişti) nu ar avea pe agendă chestiuni politice, ci, mai degrabă ar avea clar o agendă a reformelor.

Cu toate că Partidul Democrat se află la guvernare începând din anul 2009, Andrian Candu a menţionat în mai multe rânduri, chiar şi în cadrul emisiunii „În profunzime”, de la protv că ridicarea în sondaje a socialiştilor s-ar datora „tuturor greşelilor care au fost făcute de guvernările precedente”, aflate la conducere în perioada 2009-2016. Mai mult decât atât, în opinia lui Candu, Guvernul Filip ar fi fost investit tocmai pentru a nu se ajunge atunci la alegerile parlamentare anticipate, fapt ce ar fi adus în Parlament o altă majoritate parlamentară, nu pro-europeană.

„Cetăţenii acestei ţări trebuie să creadă mai puţin în cuvinte şi mai mult în acţiuni. Ei cred că din ianuarie 2016, foarte mulţi colegi de-ai mei din majoritatea parlamentară care şi-au asumat să fie blamaţi de prieteni, colegi, foşti colegi de partid, au trecut peste emoţii şi au pus interesul, nu al lor personal şi de partide, dar al ţării, mai presus?”, s-a întrebat şeful legislativului, în încercarea de a da vina, din nou, pentru actuala situaţie din Republica Moldova pe altcineva şi nu pe Partidul Democrat condus de Vlad Plahotniuc.

La întrebarea moderatoarei, de ce acest Parlament se ţine de fotolii ştiind că nu are legitimitate şi că nu asta îşi doreşte poporul, Candu a contrazis-o imediat, afirmând că „nu este adevărat”. „Eu am fost votat de acest popor, la fel ca şi colegii mei şi mi s-a dat mandatul pe care îl am pentru programul de guvernare pe care l-am declarat atunci în faţa alegătorilor. Acest program de guvernare presupune implementarea Acordului de Asociere, reformele europene, cu adevărat reforme, nu ceea ce s-a mimat foarte mult timp, sau s-a simulat în unele cazuri”, a declarat preşedintele Parlamentului.

Mai mult decât atât, Candu a ţinut să precizeze, că Partidul Democrat, membru al căruia este, a ajuns să aibă 56 de voturi în Parlament datorită acţiunilor „pe care le desfăşoară şi ceea ce realizează. O să vedem care vor fi rezultatele alegerilor în anul 2018, nu prin sondaje de opinie”.

Totodată, preşedintele Parlamentului a mai specificat şi faptul că, în prezent, în Moldova se luptă cu corupţia. „Atunci când ai arestaţi într-o singură zi 15 judecători şi trei executori, atunci când ai vreo 20 şi ceva de ofiţeri de poliţie în operaţiune, când ai la vamă, vameşi luaţi cu japca pentru toate schemele lor, ce înseamnă asta, dacă nu luptă împotriva corupţiei”, a ţinut să precizeze Candu, trecând peste faptul că, potrivit presei de investigaţie, în unele scheme de corupţie ar apărea numele lui Vlad Plahotniuc despre care, cei mai mulţi experţi din ţară şi de peste hotare spun că ar fi obţinut actuala majoritate parlamentară prin cumpărare, şantaj, ameninţare a unor deputaţi.

„Dar faptul că noi luptăm cu corupţia nu înseamnă că trebuie să uităm de alte probleme, inclusiv sistemul electoral. Partidul Democrat mai întâi face o analiză cu ceea ce se cere în ţară, a făcut sondaje de opinie”, a afirmat şeful legislativului, adăugând că „în acel proiect de lege care se pregăteşte se va găsi formula potrivită în privinţa Transnistriei, deoarece aceasta a fost şi remarca Comisiei de la Veneţia acum 3-4 ani când a fost făcută prima dată expertiza”.

„În Transnistria există o anumită soluţie probabil, să se repartizeze circumscripţiilor numărul de voturi, asta e o alternativă, dar să se facă alegerile doar atunci când statul Republica Moldova poate asigura desfăşurarea alegerilor democratice şi corecte în Transnistria. Asta înseamnă că dacă noi nu putem asigura, noi lăsăm locurile respective vacante, dacă noi putem asigura în mod corect şi democratic alegerile din Transnistria, locurile respective vor fi repartizate potrivit proporţionalităţii care va fi stabilită pe circumscripţii”, a conchis Candu.

Amintim că săptămâna trecută, deputata Violeta Ivanov, reprezentanta celor 14 deputaţi care în decembrie 2015 au părăsit fracţiunea Partidului Comuniştilor din RM (PCRM) formând platforma social democrată “Pentru Moldova”, a anunţat în numele tuturor aderarea la fracţiunea Partidului Democrat din Moldova (PDM).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor