Andrei Năstase: Sperăm că UE va face presiunea necesară pe autorităţile de la Chişinău
alte articole
Prezent la cel de-al cincilea summit al Parteneriatului estic, care a avut loc zilele acestea la Bruxelles, preşedintele Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, şi-a exprimat regretul că, după o perioadă în care Republica Moldova era privită ca o istorie de succes a Parteneriatului Estic, „ne-am pomenit cu un stat capturat, furat de peste un miliard de dolari”.
În opinia liderului PPDA, Parteneriatul Estic este o platformă importantă de cooperare şi transfer a valorilor europene către fostele republici sovietice. „Pentru noi, în calitate de partid de opoziţie, este extrem de important ca Republica Moldova să aibă capacităţi de a valorifica mult mai eficient oportunităţile oferite de către mecanismele Parteneriatului Estic. În acelaşi timp, obiectivul nostru este că aceste reforme să continue şi să devină ireversibile”, a declarat Andrei Năstase în cadrul unui interviu oferit pentru Europa Liberă, în Bruxelles.
Acesta a mai precizat că fracţiunea pe care o conduce sprijină noua abordare a Uniunii Europene, după principiul „more for more, less for less”, specificând că chiar şi din opoziţie vor susţine aprofundarea cooperării Republicii Moldova cu Uniunea Europeană în domeniile energetic, comerţ, educaţie, transporturi. Năstase a mai adăugat că pentru PPDA o prioritate va fi şi colaborarea cu Uniunea Europeană în sfera digitală.
„Şi în acest context, noi am făcut un demers către Uniunea Europeană, către acest summit al Parteneriatului Estic, că o măsură care ar apropia enorm statele membre ale Uniunii Europene cu cele ale Parteneriatului Estic ar fi reducerea tarifelor de roaming în beneficiul oamenilor noştri. Cunoaştem foarte bine cât de mulţi bani sunt obligaţi oamenii să plătească pe această dimensiune. Am considerat că principalii beneficiari ai acestui instrument al Parteneriatului Estic trebuie să fie, întâi de toate, cetăţenii, societatea civilă, mediul de afaceri, instituţiile statului, şi nu puterea politică, aşa cum se întâmplă în Republica Moldova”, a afirmat politicianul.
Năstase a mai menţionat că a vorbit în cadrul întâlnirii, la fel cum au făcut-o şi colegii săi din alte două partide de opoziţie din Republica Moldova, PAS şi PLDM, despre arbitrariul în ce priveşte modificarea sistemului electoral.
„Am cerut mai multe condiţionalităţi, inclusiv de ordin politic, şi sperăm că se va face presiunea necesară pe autorităţile moldoveneşti, pe puterea de la Chişinău pentru a respecta egalitatea de şanse a opoziţiei cu puterea, pentru a respecta drepturile omului, reprezentativitatea, întâi de toate, pentru că se ştie foarte bine că prin sistemul mixt se încalcă acest principiu al reprezentativităţii”, a conchis liderul PPDA.