Andreea Paul avertizează că cifrele INS cu care se lăuda Ponta sunt provizorii

Prim-vicepreşedintele PDL, Andreea Paul, a explicat vineri, pe blogul personal, că raportul publicat de Institutul Naţional de Statistic (INS) potrivit căruia România înregistrează creştere economică pe trimestrul trei, iar recesiunea tehnică anunţată de Eurostat nici n-ar fi existat, conţine doar datele preliminare cu o acurateţe mică, iar adevărata situaţie va fi dezvăluită abia în 2015.
Andrei Pricopie
15.11.2014

alte articole

Andreea Paul (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
15.11.2014

Prim-vicepreşedintele PDL, Andreea Paul, a explicat vineri, pe blogul personal, că raportul publicat de Institutul Naţional de Statistic (INS) potrivit căruia România înregistrează creştere economică pe trimestrul trei, iar recesiunea tehnică anunţată de Eurostat nici n-ar fi existat, conţine doar datele preliminare cu o acurateţe mică, iar adevărata situaţie va fi dezvăluită abia în 2015.

"La 45 de zile de la încheierea trimestrului trei, INS face publice datele SEMNAL legate de dinamica PIB, conform metodologiei europene. Acestea sunt date rapide sau flash, cum le spun europenii. Acurateţea acestor date este mică, deoarece se bazează pe un număr mic de informaţii", a afirmat Andreea Paul.

Peste alte 20 de zile, vom avea datele provizorii I ale creşterii PIB în trimestrul al treilea al acestui an, date cu o acurateţe mai ridicată, iar peste încă 30 de zile (adică peste 50 de zile de vineri începând) vom avea datele provizorii II, cu date rectificate şi desigur o acurateţe semnificativ sporită.

Prim-vicepreşedintele PDL anunţă că "abia anul viitor, adică în anul 2015 vom afla datele definitive legate de dinamica PIB în cel de-al treilea trimestru, date care pot varia de actualele "date semnal" cu +/- 0,4%."

"Avem însă o certitudine: Sub guvernarea Ponta, România a căzut anul acesta în clasamentul global al prosperitatăţii de pe locul 55, deţinut anul trecut, pe locul 60 anul acesta, conform Legatum Prosperity Index. Ceea ce ne-a tras în jos, sunt economia şi capitalul social: cheltuielile cu investiţii au scăzut cu aproape 15% în primele 9 luni ale anului 2014 faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, volumul lucrărilor de construcţii s-a diminuat cu 11,7% în primele 9 luni din anul 2014 faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, iar cifra de afaceri din activitatea de servicii prestate populaţiei a scăzut în luna septembrie anul acesta cu 7,3% faţă de aceeaşi lună a anului trecut", a arătat Andreea Paul.

Reamintim că, vineri, INS a anunţat că produsul intern brut (PIB) în trimestrul III 2014 a fost, în termeni reali, mai mare cu 1,9%, comparativ cu trimestrul II 2014 iar pe primele nouă luni ale anului 2014, PIB-ul a crescut, comparativ cu acelaşi interval al anului 2013, cu 2,8%, pe seria brută şi cu 3,1% pe seria ajustată sezonier.

"În urma revizuirii seriei brute şi a seriei ajustate sezonier", recesiunea tehnică anunţată la mijlocul lui august de Eurostat şi recunoscută ulterior de INS nu se (mai) confirmă, a mai transmis INS.

Cu o zi înainte de publicarea cifrelor INS, prezidenţiabilul Victor Ponta a anunţat, în direct la B1 TV, în timpul dezbaterii cu Klaus Iohannis, că "în trimestrul 3 avem creştere economică peste 1% şi că în primul trimestru s-a recalculat şi nu am fost niciodată în recesiune".

Declaraţiile lui Ponta au stârnit însă controverse, deoarece Legea 226/2009 (legea de funcţionare a INS) prevede la art 32(4) că "difuzarea datelor statistice oficiale înainte de termenul de diseminare stabilit, precum şi tratamentul preferenţial acordat utilizatorilor de către orice persoană din sistemul statisticii oficiale constituie încălcări ale sarcinilor de serviciu şi atrag răspunderea disciplinară a persoanelor care se fac vinovate de aceste fapte".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor