Anatol Ciubotaru: Sistemul medical din Moldova este în colaps de mai bine de două luni

Anatol Ciubotaru, fost director al Spitalului Clinic Republican de la Chişinău
Anatol Ciubotaru, fost director al Spitalului Clinic Republican de la Chişinău (gov.md)

Autorităţile Republicii Moldova, au gestionat pandemia de coronavirus sub orice nivel, a declarat fostul director al Spitalului Clinic Republican Anatol Ciubotaru, făcând referire la informaţiile pe care i le-au oferit colegii săi, medici care activează în acest domeniu. Mai mult decât atât, acesta a subliniat că sistemul medical din Moldova este în colaps de mai bine de două luni.

La rândul său, expert în probleme de sănătate publică Ala Tocarciuc a specificat că în ceea ce priveşte măsurile care ar fi trebuit să fie întreprinse de către autorităţile de la Chişinău, ca şi listă, au fost întreprinse, „doar că pe unele le-au bifat, unele le-au întreprins foarte târziu, iar unele într-un volum foarte redus”.

În context, Ciubotaru a mărturisit că, din informaţiile oficiale, sistemul medical ar fi dotat cu tot ceea de ce are nevoie, lucru care nu ar fi adevărat, întrucât medicilor „nu li se permite să spună că nu au, acesta este protocolul şi asta este. Aceasta nu este o invenţie, este un adevăr”.

„Doar un exemplu. Cunosc un profesor care mergea la muncă cu febră 37,5 - 38 şi aşa timp de câteva zile. I s-a spus să lucreze că nu are cine. A atenţionat că ar putea să aibă Covid, i s-a răspuns „nu-i nimic, lucrează”. A chemat medicul de familie acasă. Acesta a venit luni şi i-a spus că se va putea testa vineri. Au trecut aproape 10 zile de când era bolnav. Rezultatul l-a primit la a cincea zi după testare. Astfel, la aproape două săptămâni s-a adeverit că testul era pozitiv, iar tratamentul începe după aflarea rezultatului testului. Nu lucrează nimeni în lume aşa”, a declarat Ciubotaru în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV, adăugând că Moldova este ca o barcă lăsată în plutire liberă.

Cât despre vaccinare, Ala Tocarciuc a specificat că potrivit unui studiu al unităţii de inteligenţă a revistei Economist „vaccinul va fi pe larg accesibil în Republica Moldova în 2022-2023, ceea ce înseamnă că până atunci o să avem şi un anumit număr de îmbolnăviri în societate”.

Totodată, a menţionat experta în probleme de sănătate publică, Moldova ar putea primi vaccinuri care se păstrează la temperatura 20C - 80C, şi acestea ar fi pentru moment cele de la Astra Zeneca sau de la Moderna, întrucât ţara noastră nu dispune de condiţii de păstrare a vaccinurilor la -700C.

Pe de altă parte, fostul director SCR a ţinut să atenţioneze că „odată cu implementarea vaccinării nu înseamnă că nu vom purta măşti. O să purtăm măşti şi cu vaccin. Noi acum nu ştim cât timp durează imunitatea pacienţilor. Persoana fiind vaccinată, nu înseamnă că nu e periculos pentru oameni. El poate lua virusul, nu se îmbolnăveşte, sau face o formă uşoară, dar îl transmite mai departe. Trebuie să ne obişnuim cu Covid-ul”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe