Bursa din New York ignoră un ordin executiv al lui Donald Trump, revine asupra de-listării giganţilor chinezi de telecomunicaţii

Colaborarea dintre Wall Street şi China comunistă devine mai evidentă ca oricând
Cei 11 îngeri care anunţă, cu goarne, Judecata de Apoi. Vatican
Cei 11 îngeri care anunţă, cu goarne, Judecata de Apoi. Vatican (Pleasant Exchanges)

După ce Donald Trump a emis un ordin executiv cerând scoaterea a trei giganţi chinezi de telecomunicaţii - China Mobile, China Telecom şi China Unicom Hong Kong - de pe bursa de acţiuni din New York, citând afilieri cu armata chineză, conducerea Bursei a luat şocanta decizie de a anula o hotărâre anterioară, ignorând ordinul preşedintelui.

Interdicţia privitoare la investiţiile în cele trei companii ar fi trebuit să intre în vigoare în 11 ianuarie, cu doar câteva zile înainte ca prezumtivul preşedinte ales Joe Biden să fie învestit. Potrivit New York Stock Exchange, joi, tranzacţionarea acţiunilor celor trei companii urma să fie suspendată, posibil imediat după 7 ianuarie şi cel mai târziu pe 11 ianuarie. Cel puţin aşa afirmase conducerea bursei într-un comunicat emis cu câteva zile în urmă.

Cu toate acestea, o declaraţie postată pe site-ul ICE arată că NYSE şi-a schimbt poziţia anterioară:

Având în vedere consultarea ulterioară cu autorităţile de reglementare relevante în legătură cu FAQ 857 al Oficiului pentru Controlul Activelor Străine, disponibil aici, New York Stock Exchange LLC („NYSE”) a anunţat astăzi că Administraţia NYSE nu mai intenţionează să progreseze cu acţiunea de radiere a celor trei emitenţi enumeraţi mai jos („Emitenţii”) care a fost anunţată pe 31 decembrie 2020.

În acest moment, Emitenţii vor continua să fie listaţi şi tranzacţionaţi pe NYSE.

Administraţia NYSE va continua să evalueze aplicabilitatea Ordinului executiv 13959 cu privire la aceşti Emitenţi şi a statutului lor de listare continuă.

Decizia NYSE survine pe fondul ameninţărilor din partea regimului comunist chinez.

Ministerul chinezi al Comerţului a afirmat, într-o declaraţie, că Beijing-ul va „lua măsurile necesare pentru a proteja cu hotărâre drepturile şi interesele legitime ale întreprinderilor chineze”, potrivit publicaţiei Global Times, una dintre portavocile Partidului Comunist.

Ministerul chinez al Comerţului a declarat în continuare că SUA „abuzează de securitatea naţională şi foloseşte puterea de stat pentru a contracara întreprinderile chineze” şi a subliniat că măsura „nu este conformă cu regulile şi logica pieţei, dăunează nu numai drepturilor legitime ale întreprinderilor chineze, ci şi de asemenea, intereselor investitorilor din alte ţări, inclusiv SUA”.

Cu toată retorica obişnuită a regimului chinez, cele trei companii - şi în special China Telecom - au fost implicate masiv în furt de date şi redirectări ale traficului pe internet (american) prin China, aşa cum arată, de exemplu, o analiză a unui asemenea caz descoperit în 2018 - furtul de date desfăşurându-se pe o perioadă de doi ani - sau incidentul descoperit în 2019, care implica traficul de date din Europa.

Ministerul chinez de Externe a acuzat, de asemenea, SUA de „calomnierea violentă” a politicilor sale de integrare militar-civilă şi a promis să protejeze companiile ţării. Oficialii chinezi au ameninţat că vor răspunde acţiunilor anterioare ale administraţiei Trump cu propria listă neagră de companii americane, deşi nu este clar cum vor funcţiona sancţiunile.

Evoluţia deciziei luate de New York Stock Exchange este şocantă, deoarece un ordin executiv semnat de preşedintele american are putere de lege iar nerespectarea lui poate atrage o serie de probleme din partea administraţiei Trump, în special pe fondul înmulţirii vocilor care cer tragerea la răspundere a Chinei pentru dezastrul creat de pandemia virusului Wuhan şi de practicile neloiale aplicate în cadrul relaţiilor comerciale internaţionale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe