Republica Moldova ar putea beneficia de vaccinul anti COVID-19 începând cu trimestrul al II-lea al anului 2021

(Epoch Times România)
Maria Maevschi
04.01.2021

În scopul asigurării Republicii Moldova cu vaccinul anti COVID-19 în perioada 20-21 iulie, specialiştii din Republica Moldova au participat la consultări cu reprezentanţii Alianţei Globale pentru Vaccinuri şi Imunizări (GAVI), Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Coaliţia pentru inovaţii în pregătirea antiepidemică (CEPI), unde au fost discutate aspectele dezvoltării, producerii, testării şi livrării vaccinurilor împotriva infecţiei COVID-19.

În acest context, Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale (MSMPS) a remis o scrisoare de intenţie în adresa OMS, pentru a participa la programul WHO COVAX Facility Program. Astfel, eligibilitatea Republicii Moldova de acces la vaccinurile împotriva infecţiei COVID-19 a fost aprobată pentru 30 iulie.

Totodată, la şedinţa Comitetului Naţional Consultativ de Experţi în domeniul imunizărilor, care a avut loc în luna decembrie, experţii s-au pus de acord asupra tipului de vaccin care ar corespunde necesităţilor Republicii Moldova, concluzionând că vaccinurile pe bază de vector, proteină sau inactivat sunt mai atractive pentru Moldova, faţă de cele mARN, care necesită resurse pentru asigurarea lanţului frig.

La 7 decembrie a fost transmisă către COVAX cererea pentru vaccinul împotriva COVID-19, a comunicat Ministerul Sănătăţii. În acelaşi timp, Republica Moldova a aplicat şi la programul de cost-sharing din cadrul platformei COVAX, prin intermediul căreia va putea beneficia de preţuri mai avantajoase, în cazul în care se va depăşi asigurarea cu 20% a populaţiei cu vaccin gratuit din partea COVAX.

Potrivit ultimelor informaţii raportate pe platforma COVAX, Republica Moldova şi alte state ar putea beneficia de vaccinul împotriva COVID-19 începând cu trimestrul al II - lea al anului 2021, a mai anunţat MSMPS, planul de livrare al vaccinului şi strategia de comunicare urmând a fi aprobate până la 15 ianuarie.

De asemenea, autorităţile au anunţat că au fost stabilite grupurile ţintă care vor fi asigurate la etapa iniţială cu vaccin anti-COVID-19, conform recomandărilor globale ale Grupului Consultativ Strategic de Experţi în Imunizare (SAGE):

- lucrătorii din domeniul medical;
- adulţii cu vârsta mai mare de 60 ani şi cu comorbidităţi (grup cu risc sporit);
- persoanele/beneficiarii din cadrul Centrelor de plasament temporar sau de lungă durată;
- persoanele cu comorbidităţi; lucrătorii din domeniul social;
- lucrătorii din domeniul educaţiei, din cadrul organelor de asigurare a securităţii.

Ulterior, conform disponibilităţii de vaccin, vor fi vaccinate şi alte grupuri de populaţie, la solicitare, a mai precizat Ministerul Sănătăţii al R. Moldova.

Menţionăm că, la finele anului 2020, Soumya Swaminathan, oficial al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, a făcut comentarii surprinzătoare cu privire la vaccinul COVID-19, avertizând că nu există „dovezi care să ne permită să fim încrezători că vaccinurile previn transmiterea” şi că persoanele care primesc vaccinul ar trebui să continue să poarte măşti şi să urmeze toate măsurile de distanţare socială şi cele privind călătoriile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor