Analişti politici: Preşedintele - unica piesă în tot puzzle-ul care îi lipseşte lui Plahotniuc. În alegeri va juca la maximum

Analiştii politici din Moldova discută în ultima perioadă despre alegerile prezidenţiale din toamnă. Pot fi scenarii numeroase, însă potrivit analiştilor, Plahotniuc va transforma aşa-zisele alegeri prezidenţiale într-o loterie cu câştig garantat pentru el.
Maria Maevschi
14.05.2016

alte articole

Vlad Plahotniuc (facebook.com)
Maria Maevschi
14.05.2016

Întors recent din Statele Unite, oligarhul Vlad Plahotniuc a acordat un interviu pentru portalul de ştiri deschide.md, încercând să explice care ar fi fost scopul vizitei lui în SUA. Totodată, el a vorbit şi despre alegerile prezidenţiale care urmează să aibă loc la 30 noiembrie, îndeosebi despre participarea lui Andrei Năstase, liderul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr şi a Maiei Sandu, preşedintele Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS).

Plahotniuc a ţinut să comenteze decizia celor doi de a discuta despre înaintarea unui candidat comun din partea dreptei pentru funcţia de preşedinte, care potrivit mai multor analişti ar putea să câştige în primul tur şi să intre în cel de-al doilea tur, lucru de care s-ar teme oligarhul.

„Un partid politic serios nu poate să nu participe cu candidatul propriu la alegeri atât de importante, cum sunt cele prezidenţiale. De aceea avem turul întâi, ca fiecare partid să propună electoratului candidatul şi proiectul său, iar în turul doi desigur că deja se poate ajunge la diferite alianţe, la un candidat susţinut de mai multe partide. Dezbaterea care există acum în zona partidelor de dreapta, de a susţine un singur canidat, este ridicolă”, a declarat Vlad Plahotniuc.

Afirmaţiile oligarhului au fost luate de unii analişti politici din Moldova drept o încercare de scindare a dreptei care abia se formează.

„Ideea cu scindarea dreptei este una tehnologică, iar Plahotniuc acţionează pur tehnologic, este foarte cointeresat să apară foarte mulţi candidaţi. Acesta nu va fi neapărat un eşec pentru dreapta, dar chiar acel care va câştiga va veni cu un rezultat foarte modest în turul doi, acesta fiind un plan B pentru Plahotniuc. Pe de altă parte, cred că planul A este de a-şi promova propriul candidat, şi în condiţiile când vor fi foarte mulţi candidaţi pe dreapta, atunci folosind resursa administrativă, mediatică şi financiară pe care o are la dispoziţie Partidul Democrat, va înainta un candidat, aceasta este miza jocului”, consideră analistul politic Victor Ciobanu.

Cei mai mulţi au criticat dur interviul lui Plahotniuc, însă analistul politic si vicepreşedintele PPEM, Oazu Nantoi este de părere că asemenea interviuri sunt binevenite. Potrivit lui Nantoi, din interviul prim-vicepreşedintelui pot fi trase concluziile „cum dl Plahotniuc doreşte să aplice principiul divide et impera pentru a se menţine la putere şi pentru a menţine statul în stare de captivitate”.

„Interviul lui Plahotniuc este un scenariu care are drept scop scindarea şi demoralizarea segmentului nu atât de dreapta, cât a celor care doresc ca în urma alegerilor să rupă statul din captivitate şi să pună hoţii la puşcărie”, a menţionat vicepreşedintele Partidului Popular European, în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră”, de la JurnalTV.

Totodată, Nantoi îl consideră pe liderul socialist, Igor Dodon a fi omul lui Plahotniuc, „este un candidat dorit şi controlat de dl Plahotniuc”, precizând că ar urma să fie înaintat încă un candidat din partea majorităţii parlamentare.

”Scopul este ca în turul doi să apară aceşti doi candidaţi, iar aşa-zisele alegeri prezidenţiale se vor transforma pentru dl Plahotniuc într-o loterie cu câştig garantat şi cu pierderea, demoralizarea şi dispersarea celor care doresc ruperea statului din captivitate”, a adăugat Oazu Nantoi.

În opinia lui Victor Ciobanu „preşedintele este unica piesă în tot puzzle-ul care îi lipseşte lui Plahotniuc, în rest el are totul în acest stat, de aceea el va juca la maximum”. „Mai aproape de octombrie se vor face sondaje şi dacă se va constata că acel candidat X ales de Plahotniuc nu câştigă, eu nu exclud ca Andrei Năstase cu Platforma, Maia Sandu cu PAS-ul vor fi excluşi din cursa electorală”, a precizat Ciobanu.

Mai mult, Ciobanu consideră că alegerile prezidenţiale din Republica Moldova pot fi foarte uşor fraudate, întrucât pe listele electorale apar peste 3 milioane de cetăţeni cu drept de vot, în timp ce datele recensământului făcut cu aproape doi ani în urmă nu au fost încă făcute publice, iar numărul moldovenilor care pleacă peste hotare este în creştere.

Potrivit acestuia, listele electorale sunt concepute conform registrului de stat al alegătorilor care se bazează pe registrul de stat al populaţiei care nu poate folosi drept bază deoarece „tineretul cu drept de vot se plusează în acest registru, iar cei care au decedat sunt radiaţi din acest registru. Cei plecaţi sau decedaţi peste hotare nu se şterg. În aşa condiţii în registrul de stat al populaţiei sunt deja 4 mln de cetăţeni”.

„Conform datelor preliminare ale recensământului în Moldova sunt 2.900.000 de oameni, iar conform mai multor calcule făcute, numărul cetăţenilor cu drept de vot n-ar trebui să depăşească 2 milioane”, a conchis analistul, dând asigurări că în cazul în care în alegeri se merge cu peste 3 milioane de alegători, alegerile pot fi fraudade cu cât se doreşte, chiar cu o marjă de eroare de 30%.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor