Analist: Vrem să combatem evaziunea? Haideţi să luăm măcar modelul Greciei!

Mihai Răzvan Moraru (captură YouTube emisiunea „Cerne şi Discerne”)
Liliana Alexe
23.07.2025

Analistul Mihai Răzvan Moraru a venit, marţi, pe Facebook, cu soluţii pentru combaterea evaziunii fiscale, în acest sens dând ca model Grecia, unde cumpărătorul nu este obligat să plătească produsul dacă nu primeşte bon fiscal.

„Vrem să combatem evaziunea? Haideţi să luăm măcar modelul Greciei! Când mergi în Grecia (la un hotel, la un magazin, la un restaurant, la un bar) pe meniu sau în interior, într-un loc vizibil scrie: dacă nu primeşti bon fiscal, nu eşti obligat să plăteşti! Şi da, există o lege în acest sens. Dar nu doar atât. Au existat campanii de promovare a acestei legi, inclusiv în rândul turiştilor. Şi ce să vezi? Până şi la taraba cu fructe, vânzătoarea are pe telefonul său un soft pentru emitere de bon fiscal şi altul de încasare prin card bancar. Dar sisteme integrate şi conectate la baza de date a fiscului”, a explicat Răzvan Moraru.

Potrivit antreprenorului, în România soluţia caselor de marcat care necesită costuri şi amplifică birocraţia nu a dus la stoparea evaziunii iar condiţionarea prin lege a plăţii produsului de emiterea bonului fiscal rămâne singura soluţie pentru stoparea fenomenului.

„La noi - avem OUG 28/1999 care impune obligaţia emiterii bonului fiscal, cu excepţia cazurilor în care plăteşti cu cardul, excepţie stabilită prin legea 317/2024. Dar tot eşti obligat să achiţi produsele, chiar dacă nu primeşti un bon fiscal. Tu eşti infractorul conform legii din România, nu cel care face evaziunea! Dar alta e problema: mergi la ANAF să spui ca emiţi un bon fiscal de pe telefon. Că ai şi tu un soft! Şi vrei să fie autorizat şi conectat la baza de date. Sau să îţi spună ei ce soluţii sunt acceptate!

Păi fără casă de marcat nu ai şanse. Se vorbea de case de marcat cu conexiune la internet şi legate în baza ANAF. Adică tot versiunea mai complicată, care necesită investiţii mai mari şi mai multă birocraţie. Dar oare cum ar fi dacă ar merge Nea Ion la Voluntari, dacă ar şti că nu trebuie să achite dacă nu primeşte un bon fiscal şi prin zonă ar mai exista şi câteva echipaje de Poliţie? Ar mai plăti? Ar începe comercianţii să intre în legalitate sau ar prefera să vândă fără să încaseze?

Normal că acea marfă intră în ţară în mod fraudulos. Dar tot aşa este şi vândută, pe diverse canale. Dar dacă nu poţi opri intrarea mărfurilor, măcar poţi limita vânzarea lor. Şi când vânzătorul de la tarabă/magazin va trebui să emită bonul, va cere şi factura de la furnizorul său!”, a explicat analistul.

În continuare, antreprenorul a prezentat efectul care s-a produs în Grecia după ce comercianţii au fost obligaţi de lege să emită bonul fiscal:

„Furtul TVA-ului, adică necolectarea, a scăzut de la 30% în 2017 la sub 15% în 2024.

- colectarea mai bună a însemnat peste 6 miliarde de euro în plus la buget.

- datele sunt transmise în timp real către fisc. Restaurantele, barurile sunt obligate să deţină casa de marcat, micii comercianţi pot folosi sisteme integrate POS plus sistem interconectat la fisc, variante alternative - în special pe telefoane cu sistem Android.

Dacă acel comerciant devine agresiv, el primeşte amenzi usturătoare şi ani de puşcărie”, a precizat analistul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor