Analist politic: Dodon a fost acceptat la Kremlin, dar şi-a strâmtorat dramatic câmpul de manevră

Dodon înţelege că a gafat deteriorând relaţiile cu statele vecine şi Uniunea Europeană, iar acum este nevoit să meargă la întruniri internaţionale dedicate unor festivităţi, să profite de întâlnirile cu oficiali de rang înalt mulţumind astfel pentru suportul acordat de-a lungul anilor R. Moldova, consideră Igor Boţan.
Igor Boţan, directorul Asociaţiei pentru Democraţie Participativă „Adept” (europaliberă.org)
Maria Maevschi
08.08.2017

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a venit în repetate rânduri cu insulte la adresa statelor vecine România şi Ucraina, înrăutăţind relaţiile cu cele două ţări, motiv pentru care nici până în prezent nu a fost invitat la discuţii în calitate de şef de stat. La începutul mandatului său de preşedinte, Dodon declara că nu va suferi enorm dacă nu va fi invitat de către şefii statelor vecine, întrucât ar avea şi are „agenda full”, întâlnindu-se astfel cu oficiali ai Federaţiei Ruse, Coreei de Nord, Chinei, Iranului, etc.

În opinia mai multor analişti şi experţi de la Chişinău, Dodon ar pune un accent prea mare pe îmbunătăţirea relaţiilor cu Federaţia Rusă în detrimentul celor cu Uniunea Europeană şi a rezolvării în final a conflictului transnistrean.

Potrivit directorului Asociaţiei pentru Democraţie Participativă „ADEPT”, Igor Boţan, în declaraţiile sale privind aşa-zişii pacificatori ruşi de la Tiraspol, şeful statului ar face abstracţie de „hotărârea Curţii Constituţionale din 2 mai anul curent, care a statuat că, de fapt, Transnistria este teritoriu ocupat de Federaţia Rusă. Deci este lege, pentru că hotărârile Curţii Constituţionale au practic statut de lege şi un preşedinte – fie că are simpatii pro-ruse sau pro-occidentale – este obligat să ia în considerare noua conjunctură. Îi place sau nu”.

Mai mult decât atât, Boţan consideră că Moldova este „un fel de sandvici prins între Ucraina şi România”, astfel că eforturile de a construi relaţii foarte bune cu acestea din urmă trebuie să fie enorme.

Pe de altă parte, dacă şeful statului îşi arată deschis preferinţele pentru Moscova, atunci, guvernarea face acest lucru mai subtil. Atunci când Guvernul Filip a fost pus în situaţia să aleagă între Cuciurgan şi livrările de gaze din Ucraina, acesta a reziliat contractul cu ucrainenii în favoarea Cuciurganului, unde se produce curent electric din gaze ruseşti, decizie luată în favoarea Rusiei, şi nu a Ucrainei.

Directorul Adept consideră că acea decizie nu a fost neapărat în favoarea Rusiei, „dar şi în favoarea guvernanţilor de la Chişinău”. „A fost un schimb de amabilităţi şi de luare în considerare a intereselor. Partidul Democrat şi-a pus în funcţiile de conducere la „Moldovagaz” oamenii care-i sunt apropiaţi în schimbul acestei cedări pentru Transnistria, iar domnul Dodon a avut neatenţia să se laude că a fost implicat personal în soluţionarea acestei probleme”, a declarat Boţan în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă

Potrivit acestuia, Dodon înţelege că a gafat în deteriorarea relaţiilor cu statele vecine şi Uniunea Europeană, mai ales după ce a ameninţat de atâtea ori că va anula Acordul de asociere RM-UE. Astfel, acum se vede nevoit să meargă la întruniri internaţionale dedicate unor festivităţi, cum a fost împlinirea a 20 de ani de la cooperarea în bazinul Mării Negre, inaugurarea preşedintelui Iranului, ca acolo să profite de situaţii şi să se întâlnească cu oficiali de rang înalt pentru a veni cu mulţumiri pentru suportul acordat de-a lungul anilor Republicii Moldova.

Analistul a subliniat faptul că în prezent, problema lui Dodon care ar fi devenit persoană „unsă” la Moscova şi acceptat în cercul foarte apropiat Kremlinului pentru declaraţiile sale privind apartenenţa Crimeei, acesta „şi-a strâmtorat dramatic câmpul de manevră”.

„Deci, Dodon e într-o situaţie care îi arată cât de şubredă este poziţia domniei sale şi iată că în această situaţie încearcă să ameninţe ba cu proteste, ba că nu va putea promulga legile cu 'degetele rupte' de către actuala guvernare”, a conchis Igor Boţan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor