Promo-LEX: Igor Dodon desconsideră Constituţia R.Moldova, insistând să decoreze militarii ruşi

Oferirea distincţiilor de stat este cea mai înaltă formă de manifestare a aprecierii de către RM, ceea ce nu poate fi atribut militarilor transnistreni, aceştia făcând parte din structuri paramilitare ilegale, constată experţii.
Tancuri ruseşti în Transnistria (mediafax.ro)
Ştefan Sârbu
08.08.2017

Asociaţia Promo-LEX constată că intenţia lui Igor Dodon de a decora paramilitarii transnistreni şi pacificatori ruşi nu ar fi fundamentată juridic, gestul său fiind tratat de o bună parte a populaţiei drept o provocare la adresa victimelor războiului din 1992 şi o sfidare a normelor juridice în vigoare. Mai mult decât atât, Promo-LEX atenţionează şeful statului că insistenţa sa în a le acorda distincţii membrilor structurilor paramilitare ilegale, dar şi susţinerea vădită a politicii unui stat străin, care îşi menţine ilegal forţele de ocupare pe teritoriul Moldovei, ar fi acţiuni îndreptate împotriva suveranităţii şi inviolabilităţii teritoriale ale ţării. Acestea fiind contrare jurământului depus la investirea sa în calitate de Preşedinte al Republicii Moldova.

”Mesajul preşedintelui Dodon, în care spune că ar decora militarii transnistreni ”dacă ar dori”, scoate la suprafaţă faptul că, oferirea decoraţiilor este mai degrabă o sugestie dată de Preşedinte, în care ar recunoaşte statutul unor forţe paramilitare ilegale, aşa cum sunt cele transnistrene. Aceste acţiuni se încadrează în prevederile articolului 282 din Codul Penal, unde se menţionează că ”organizarea, conducerea unei formaţiuni paramilitare neprevăzute de legislaţia Republicii Moldova, precum şi participarea la o astfel de formaţiune, reprezintă o infracţiune”, menţionează asociaţia de drepturile omului în analiza sa.

În opinia experţilor, Igor Dodon ar încălca atât Constituţia cât şi prevederile Legii privind distincţiile de stat ale RM, amintind că oferirea distincţiilor de stat este cea mai înaltă formă de manifestare a aprecierii de către un stat, ceea ce nu poate fi atribut militarilor transnistreni, aceştia făcând parte din structurile paramilitare ilegale. ”Nenumăratele cazuri de încălcare gravă a drepturilor omului, dar şi multiplele incidente din ultimii ani, au demonstrat faptul că, în special contingentul rus al acestei misiuni de pacificare, joacă un rol de consolidare, de fapt, a regimului de facto de la Tiraspol. În diferite zone ale regiunii transnistrene, aflate sub controlul direct al pacificatorilor ruşi, forţele paramilitare create de Tiraspol şi-au permis mai multe abuzuri, demonstrând părtinirea acestora.”

Promo-LEX notează că prin repetarea de către Igor Dodon a intenţiei de decorare a militarilor ruşi şi paramilitarilor transnistreni, ar exista riscul apariţiilor unor tensiuni periculoase în societate. Un astfel de gest ar însemna o continuare a acţiunilor de dezbinare a societăţii şi desconsiderare a Constituţiei, care, în articolul 77, plasează Preşedintele în rolul de garant al suveranităţii, independenţei naţionale, al unităţii şi integrităţii teritoriale a ţării.

Şeful statului trebuie să cunoască faptul că, retragerea armatei străine şi a muniţiilor de pe teritoriul R.Moldova, indiferent de simpatiile sale personale şi de partid, nu este doar un angajament internaţional, asumat de Federaţia Rusă prin Acordul din 1992 şi a Rezoluţiei Adunării Parlamentare OSCE de la Istanbul din 1999, ci şi o obligaţie a Rusiei potrivit dreptului internaţional şi a prevederilor Constituţiei moldoveneşti, care stipulează că, orice stat străin este obligat să-şi retragă trupele militare la simpla cerere a R. Moldova fără a putea invoca probleme de ordin organizatoric sau de orice alt fel.

În context este important de precizat că şi Curtea Constituţională a RM a pronunţat recent o hotărâre cu privire la neutralitatea ţării, prin care a reiterat că „dislocarea pe teritoriul Republicii Moldova a oricăror trupe sau baze militare conduse şi controlate de către state străine este neconstituţională”.

Amintim că Igor Dodon anunţa, la 22 iulie, că este gata de a ”conferi distincţii de stat militarilor moldoveni, transnistreni dacă vor dori, şi pacificatorilor ruşi cu ocazia a 25 de ani de la crearea operaţiunii de menţinere a păcii”. El îşi argumenta intenţia prin faptul că, aceasta ar fi o dovadă de apreciere la cel mai înalt nivel a misiunii de pacificare ruse.

Câteva zile mai târziu, la 26 iulie, Preşedintele a semnat şi a făcut public decretul cu privire la decorarea unor reprezentanţi ai R. Moldova şi ai Misiunii OSCE în Moldova. Totodată, acesta a menţionat într-o postare pe reţele de socializare că au fost înaintate propuneri şi cu privire la decorarea unor participanţi la operaţiunea de menţinere a păcii din partea Federaţiei Ruse şi Ucrainei, doar că distincţiile pot fi acceptate numai „cu acordul ţărilor al căror reprezentanţi sunt”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor