Anatol Şalaru: Igor Dodon trebuie să răspundă penal pentru subminarea sistemului de apărare naţională

Ex-ministrul Apărării Anatol Şalaru afirmă că Armata Naţională ar pierde aproape 13 milioane de dolari destinaţi reformării şi modernizării, banii fiind sistaţi de SUA, pe motiv că militarii nu ar participa la exerciţiile militare regionale.
Anatol Şalaru, ministrul Apărării (facebook.com)
Ştefan Sârbu
07.08.2017

Fostul Ministru al Apărării şi liderul Partidului Unităţii Naţionale (PUN), Anatol Şalaru, susţine că acţiunile Preşedintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, îndreptate împotriva sistemului naţional de apărare au început să-şi facă efectul, SUA sistând finanţarea Armatei Naţionale acordată prin intermediul programului Foreign Military Financing (FMF, Finanţarea Militară Străină). Astfel, Armata Naţională ar pierde 12,7 milioane de dolari, bani destinaţi reformării şi modernizării armatei. Şalaru anunţă că va depune plângere penală împotriva lui Igor Dodon pentru acţiuni care ar viza subminarea sistemului de apărare naţională a ţării.

În opinia liderului PUN, motivul pentru care partenerii americani au suspendat finanţarea ar fi refuzul autorităţilor moldoveneşti de a permite participarea militarilor moldoveni la aplicaţiile şi exerciţiile militare regionale.

”Cei 12,7 milioane de dolari care veneau anual în Republica Moldova sub diferite forme erau o gură de oxigen pentru Armata Naţională al cărui buget este unul extrem de limitat”, scrie Şalaru pe pagina sa de socializare menţionând că la fel de vinovat pentru sistarea finanţării ar fi şi viceministrul Gheorghe Galbura, omul lui Mihai Ghimpu, care, din dorinţa de a fi confirmat în calitate de ministru al Apărării de către Dodon, nu a trimis militarii la aplicaţiile regionale.

În context, fostul ministru al Apărării notează că trimiterea militarilor moldoveni la aplicaţiile regionale se putea face fără a solicita avizul şefului statului pentru că programul acestor participări fusese avizat de preşedintele Nicolae Timofti încă la finele anului 2016, tocmai pentru a nu-i permite lui Dodon să blocheze aceste participări.

Amintim că militarii din Republica Moldova nu au mai participat la antrenamente în străinătate din luna februarie, când Igor Dodon le-a blocat plecarea la un exerciţiu în România, ce avea loc în cadrul programului NATO Parteneriatul pentru Pace. În opinia lui Anatol Şalaru, lipsa posibilităţii instruirii i-ar izola, bloca şi lipsi de perspective pe militarii moldoveni care în prezent pleacă pe capete din Armata Naţională. Numărul ofiţerilor şi subofiţerilor care ar fi depus raport de plecare ar fi dublu sau triplu faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor