Analist dezvăluie amploarea dezastrului patronat de PSD: România a împrumutat 250 miliarde de € în 10 ani, dar 210 au ieşit din ţară

Analistul Mihai Răzvan Moraru a remarcat, joi, "cât de uşor se propagă manipularea în România": în două subiecte importante percepţia publică a fost schimbată la 180 de grade în doar câteva luni - rolul şi importanţa PSD-ului la guvernare şi situaţia economică a ţării.
Analiza lui Moraru
"Să începem cu primul subiect. Manipularea cu 'nevoia de stabilitate şi de PSD' a prins a treia oară în ultimii cinci ani. Să ne împrospătăm memoria, ce pare a fi scurtă.
După alegerile din 2020, guvernarea USR-PNL s-a rupt. Asta după ce până în alegeri cele două partide dar şi societatea aflau că trebuie să ne descurcăm în pandemie cu bugetul praf. În doar câteva luni poporul a primit lecţia 'stabilităţii' PNL-PSD. O alianţă necesară 'ca să putem investi, să construim spitale, să facem reforme' - care nu s-au făcut. Dar guvernarea asta a continuat cu PSD la butoane.
A venit în 2022 războiul din Ucraina. Crize suprapuse, inclusiv cea energetică. Deja hoţia bugetului de stat începea să devină publică. S-a cosmetizat un pic şi iar ni s-a vândut povestea cu stabilitatea şi nevoia de PSD. S-a vorbit de implementarea proiectelor europene, inclusiv PNRR, de investiţii în energie şi de consolidare a economiei şi a securităţii. Se motiva şi că AUR ar creşte dacă nu ar exista această coaliţie! Ce am obţinut? Cel mai mare preţ al energiei din UE, investiţii modice în securitatea ţării, lipsa reformelor şi noi împrumuturi, cea mai mare inflaţie şi cea mai mare rată a dobânzii din UE, AUR a crescut de la 10% în 2020 la 18% în 2024 plus SOS 7.76% şi POT 6.4% - adică peste 32% şi 3 acum în sondaje la 40%! Bravo băieţi!
Şi aşa am ajuns în noiembrie 2024, când Călin Georgescu ocupa locul unu în alegerile prezidenţiale, în primul tur. Iar AUR făcea campanie cu subiecte privind gaura de la buget, împrumuturile record şi furtul banilor publici. Dar AUR nu o făcea cu ideea de a corecta ceva, ci doar pentru a capitaliza politic. La acel moment însă mulţi influenceri ne spuneau cum economia duduie, cum am depăşit Cehia, Portugalia şi suntem aproape de a depăşi Polonia (care tocmai a devenit a 20 a economie a lumii). Că pentru a evita ajungerea ţării în categoria junk e suficient votul pentru partidele pro-europene, că 2025 va fi anul investiţiilor.
Acum aflăm de la actualii guvernanţi şi de la acelaşi set de influenceri că suntem în situaţia din 2008-2009, că dacă nu tăiem şi nu creştem taxele ajungem în junk. Că avem datorii prea mari şi rambursări pe care nu ştim dacă le vom putea duce. Şi iarăşi ni se spune că avem nevoie de stabilitate, că avem nevoie de PSD la guvernare. Chiar, dacă se poate, aşa cum ne spune Domnul Zamfir, să nu îi supărăm pe PSD-işti, că ei ies de la guvernare.
Şi iarăşi frica decide guvernarea. Iarăşi se produce nevoie de PSD. Pentru reformă, pentru redresare, pentru stabilitate.
Dar chiar crede cineva că PSD ar renunţa la guvernare? Că ar renunţa la tot aparatul din instituţii şi din companiile de stat? Pentru că asta înseamnă ieşirea de la guvernare, nu înseamnă doar ieşirea din Guvern. Normal că nu!
Şi uite aşa România a reuşit să se împrumute 250 miliarde de euro în ultimii 10 ani. Cum ar fi arătat oare ţara asta dacă jumătate din aceşti bani îi regăseam în investitii, dacă aveam reforme şi o nouă administraţie aşezată pe alţi piloni?
În cei 10 ani PSD a fost mai mereu la guvernare, iar timp de 6 ani a şi condus guvernarea. Dar în această perioadă 210 miliarde de euro au ieşit din ţară - adică ne-am împrumutat pentru economiile altor ţări. Pentru că nu am reuşit să ne construim un model economic puternic.
Fondurile europene se vor diminua în următorii ani. România va începe să şi contribuie la bugetul european, nu doar să primească. Ar fi trebuit ca până acum să avem un model economic, administrativ şi financiar bine modelat. Dar nu le avem.
Azi grija noastră de azi e iarăşi stabilitatea. Asta în timp ce bulgarii au avut şapte runde de alegeri în ultimii patru ani. Dar ei vor intra în zona euro în 2026 şi au un deficit bugetar ţinut sub control, chiar dacă nu au avut acea 'linişte guvernamentală!'
Se spune acum că salariile au crescut cu 30% în 2024 şi că ţară are de unde tăia. Fals! Las mai jos creşterile nete reale (după ajustarea cu inflaţia, la final de 2024 vs 2023) Şi vedem ca media e de doar 5.7%!
Asta după ce în 2022 şi jumătate din 2023 puterea reală de cumpărare a scăzut în toate domeniile!
Dar hei, suntem foarte buni la ceva: la propagandă! Şi la ură între clase profesionale şi sociale. O văd din plin azi, pentru a justifica anumite idei / propuneri / măsuri."

