Analgezicele provoacă mai multe decese decât heroina şi cocaina la un loc
alte articole
Oamenii de ştiinţă dezvăluie partea întunecată a abuzului de analgezice: consumul acestui tip de medicament împotriva durerii este cauza unui număr mare de decese, care le depăşeşte pe cele provocate de supradoza de heroină şi cocaină la un loc, relatează un studiu efectuat în SUA şi Canada.
Conform cercetătorilor de la McGill University, acest studiu, primul de acest gen, evidenţiază o problemă de sănătate publică serioasă: creşterea dramatică a numărului de decese ca urmare a prescripţiei medicale şi consumului de analgezice. Numai în Statele Unite au avut loc, în 2010, mai mult de 16.000 de decese din această cauză.
"Supradozele de analgezice prescrise medical au primit multă atenţie în presă, dar am vrut să aflăm dacă existau dovezi reale şi solide despre acest lucru", spune dr. Nicholas King de la Biomedical Ethics Unit din cadrul Facultăţii de Medicină McGill. Din acest motiv, într-un efort de a identifica şi rezuma dovezile disponibile, King şi colegii săi au efectuat o analiză sistematică a literaturii existente, inclusiv o anchetă a literaturii ştiinţifice, fiind incluse numai rapoarte cu dovezi cantitative. Rezultatele studiului au fost apoi publicate în revista ştiinţifică Journal of Public Health.
"De asemenea, am dorit să aflăm de ce mii de oameni mor în fiecare an, în Statele Unite şi în Canada, din cauza analgezicelor, şi de ce aceste rate au crescut constant de-a lungul ultimelor două decenii - spune Dr. King - Am găsit dovezi pentru cel puţin 17 factori determinanţi diferiţi în creşterea mortalităţii legate de opioide. În special, am constatat că a crescut în mod semnificativ prescrierea şi vânzarea de opiacee; utilizarea în cantitate mai mare de opioide puternice şi pe o perioadă de timp mai lungă, cum ar fi Oxycontin şi metadonă; o utilizare combinată de opiacee şi alte medicamente (licite şi ilicite), droguri şi alcool; alţi factori sociali şi demografici".
În ceea ce priveşte complicitatea site-urilor Internet care pot vinde acest tip de produse, precum şi erori ale medicilor sau ale pacienţilor, care în funcţie de autori sunt factori de obicei citaţi de mass-media, dr. King precizează că s-au găsit puţine dovezi că aceşti factori au jucat un rol semnificativ. Rezultatele indică faptul că, de fapt, există un sistem complicat, în care medicii, utilizatorii, sistemul de sănătate şi mediul social joacă un rol important.
Studiul oferă o imagine de ansamblu aspra cauzelor posibile ale epidemiei supradozei de opiacee şi ar trebui să fie util medicilor pentru a înţelege ce trebuie făcut şi ce strategii pot sau nu pot fi utile în viitor în reducerea mortalităţii.