Decesul lui Philip Seymour Hoffman: SUA, îngrijorate de relansarea consumului de heroină la nivel naţional

Decesul actorului Philip Seymour Hoffman, probabil ca urmare a unei supradoze de heroină, a scos la lumină revenirea pe cai mari, în SUA, a heroinei, un vechi drog popular în rândul tinerilor, nu neapărat exclusiv din mediul urban, trecuţi adesea, înainte de aceasta, prin dependenţa faţă de medicamente vândute legal, pe bază de reţetă.
(RAUL ARBOLEDA/AFP/Getty Images)
Epoch Times România
05.02.2014

Decesul actorului Philip Seymour Hoffman, probabil ca urmare a unei supradoze de heroină, a scos la lumină revenirea pe cai mari, în SUA, a heroinei, un vechi drog popular în rândul tinerilor, nu neapărat exclusiv din mediul urban, trecuţi adesea, înainte de aceasta, prin dependenţa faţă de medicamente vândute legal, pe bază de reţetă. Recent, zecile de decese survenite în nord-estul SUA au determinat autorităţile să bată alarma, notează cotidianul francez Le Monde.

Numărul de americani care consumă în mod regulat heroină rămâne unul scăzut după marile 'epidemii' din anii 1970 şi 1980, însă creşte în mod îngrijorător. În perioada 2010-2012, acesta a ajuns de la 239.000 la 335.000, potrivit unui studiu naţional privind dependenţa de droguri, publicat în decembrie.

Fenomenul vizează în primul rând New Yorkul, unde Hoffman locuia. În acest stat, numărul dependenţilor de heroină a crescut cu 67% în timpul ultimilor patru ani, constată Drug Enforcement Administration (DEA), agenţia federală americană de luptă împotriva drogurilor. Anul trecut, agenţia a confiscat 144 de kilograme de heroină în acest stat, aproape 20% din cantitatea interceptată la nivel naţional, în valoare de 43 de milioane de dolari.

Cu trei zile înainte de decesul lui Hoffman, 46 de ani, unul dintre cei mai respectaţi actori ai generaţiei sale, 13 kilograme de heroină, cu o valoare estimată la 8 milioane de dolari, au fost descoperite într-un apartament din cartierul newyorkez Bronx, unde era preparat şi ambalat. Doi bărbaţi au fost arestaţi, iar autorităţile au confiscat sute de mii de pliculeţe ce serveau la ambalarea dozelor individuale. Acestea erau ştampilate cu unele cuvinte-cheie precum 'NFL', 'închiderea guvernului', 'Iphone' sau 'Jocurile Olimpice 2012', precizează Le Monde.

De asemenea, în apartament au fost descoperite cântare, râşniţe de cafea, bicarbonat de sodiu şi măşti. Râşniţele servesc în mod tradiţional la amestecarea heroinei pure cu alte substanţe. Cu cantitatea de droguri confiscată, traficanţii puteau să alimenteze piaţa newyorkeză cu circa 500.000 de pliculeţe, a estimat un responsabil al DEA. 'O cantitate atât de mare de heroină ar trebui să ne deschidă ochii asupra anvergurii problemei cu care ne confruntăm', a conchis Bridget Brenna, procuror specializat.

Potrivit lui James J.Hunt, responsabil al biroului newyorkez al DEA, 'astăzi, diferenţa este aceea că dependenţii sunt în majoritate tineri din cartiere periferice, care încep cu medicamente eliberate pe bază de reţetă şi care ajung apoi la heroină'. 'În timp ce devine din ce în ce mai greu să faci rost de medicamente, observăm o trecere spre piaţa neagră şi spre heroină', adaugă doctorul Andrew Kolodny, preşedintele Asociaţiei medicilor pentru o prescriere raţională a opioidelor.

Se pare că această traiectorie a fost cea a lui Philip Seymour Hoffman. Consumator de heroină în tinereţea sa, el a declarat că a renunţat de peste 20 de ani, pentru a recidiva anul trecut, după o trecere printr-o dependenţă faţă de medicamente. Actorul a stat la acea dată zece zile într-un centru de dezintoxicare.

Însă problema nu se limitează la New York, centru istoric al consumului de heroină în SUA. Potrivit lui Hunt, în urma capitalei culturale, este afectat întreg nord-estul SUA. Site-ului revistei The Atlantic menţionează astfel că un pliculeţ de heroină se vinde cu puţin peste patru euro la New York, comparativ cu 20-30 de euro cât se vinde în unele zonele de New England.

În mai mute state, autorităţile au alertat în legătură cu recenta apariţie a unui amestec de heroină şi Fentanyl, un puternic medicament analgezic, combinaţie care, realizată uneori fără ştiinţa consumatorului, poate fi fatală. Consumatori au decedat la Camden, unul dintre oraşele pustiite ale SUA, din New Jersey, dar şi pe malul celălalt al fluviului Delaware, în Philadelphia, apoi mai în vest, în comitatul Lebanon şi la Pittsburgh, în Pennsylvania.

În acest stat, 22 de persoane au murit în ultimele săptămâni un urma unei supradoze de heroină. Drogul a fost amestecat cu Fentanyl, au precizat autorităţile. Fentanylul este de 70-100 de ori mai puternic ca morfina, subliniază Neil Capretto, directorul Gateway Rehabilitation Center din Pittsburgh (Pennsylvania), la postul de radio NPR. 'Avem o epidemie de heroină în vestul Pennsylvaniei, dar şi în numeroase oraşe din toată ţara. Cred că fenomenul se va agrava', a avertizat Capretto.

În august anul trecut, Centrul pentru prevenirea şi controlul îmbolnăvirilor (CDC) a atenţionat în legătură cu pericolele Fentanylului, după 12 supradoze mortale în Rhode Island.

La 8 ianuarie anul curent, guvernatorul micului stat american Vermont (nord-est), cunoscut de mai mulţi ani pentru numărul îngrijorător de mare de dependenţi de heroină, a consacrat acestui drog o bună parte din discursul său de sfârşit de an. 'Ceea ce a început ca o problemă de dependenţă faţă de medicamente şi faţă de Oxycontin, s-a transformat acum într-o veritabilă criză a heroinei', a declarat guvernatorul. El a precizat că numărul de persoane tratate pentru dependenţa de heroină a crescut, din anul 2000, cu 250%, cea mai mare creştere, de 40%, înregistrându-se anul trecut.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor