Analfabetismul afectează economia globală
alte articole
Peste 770 de milioane de oameni în toată lumea nu ştiu să scrie sau să citească, potrivit datelor UNESCO, cifră care transformă analfabetismul într-o problemă majoră.
Africa Subsahariană şi sudul şi vestul Asiei sunt zonele cu cea mai mare rată a analfabetismului, peste 50% din oameni fiind incapabili să citească şi să scrie. Mai mult, peste 43 de milioane de americani sunt analfabeţi, Statele Unite confruntându-se cu o rată a analfabetismului de aproximativ 14%, informează Capital.ro.
Problema are efecte îngrijorătoare şi asupra economiei mondiale. Publicaţia Houston Chronicle scrie că, din cauza analfabetismului, America „suferă pierderi anuale de 225 mld. dolari, din cauza şomajului, a lipsei productivităţii la locul de muncă şi a infracţionalităţii“. Potrivit Washington Literacy Council, 68% din persoanele arestate în SUA nu ştiu să citească.
„Costul analfabetismului asupra economiei globale este estimat la 1.190 mld. dolari. Efectele analfabetismului includ oportunităţile limitate de angajare sau de generare de venituri şi şanse crescute pentru o sănătate precară, care se transpun în infracţionalitate şi dependenţă de ajutoare sociale şi acte de caritate“, precizează World Literacy Foundation.
Cu toate acestea, în ultimii 20 de ani, ţările cu cea mai mare rată de analfabetizare au făcut eforturi pentru a remedia această problemă. De exemplu, potrivit UNESCO, din 1990, statele arabe au cunoscut o creştere de 20% în alfabetizarea adulţilor.