Accesul la sănătate în comunităţile de romi, o problemă
Accesul la sănătate în comunităţile de romi este o problemă, deoarece aceştia nu sunt informaţi şi refuză să fie sprijiniţi de autorităţile locale, dar şi de mediatorii sanitari, susţin iniţiatorii proiectului "Presa şi accesul la sănătate în comunităţile de romi 2005-2011".
Mai mulţi jurnalişti cooptaţi în proiectul "Presa şi accesul la sănătate în comunităţile de romi 2005-2011" au arătat vineri, la o conferinţă de presă, că în ultimii cinci ani problemele din comunităţile de romi privind sănătatea au rămas neschimbate şi în continuare romii se confruntă cu aceleaşi bariere de educaţie şi mentalitate.
"În continuare constatăm că ne confruntăm cu o lipsă a vaccinărilor în rândul copiilor romi, cu probleme în sănătatea reproducerii şi cu o mortalitate infantilă tot mai mare. Romii nu vor la medic pentru că nu au încredere în sistemul medical şi refuză să ia anticoncepţionale", a spus Cristina Lupu, coordonatorul programului, derulat de Centrul pentru Jurnalism Independent.
Cei cooptaţi în proiect au spus că programele destinate romilor trebuie să vizeze în special educaţia, igiena, planificarea familială, lucruri care nu sunt înţelese mereu de autorităţile locale care vin să-i sprijine.
Jurnalistul Iulian Bădilă, din zona Moldova, a susţinut că romii se confruntă cu o sărăcie majoră şi sunt reticenţi faţă de intenţiile de ajutor. "Comunităţile de romi mi s-au părut pierdute şi au tot soiul de războaie între liderii locali. Oamenii se lasă influenţaţi şi ascultă de liderii lor. Există un analfabetism major şi planningul familial nu există", a spus Bădilă.
A fost sesizat un caz la Botoşani, în oraş, unde familii de romi au refuzat vaccinarea copiilor împotriva rujeolei, înregistrându-se astfel 21 de îmbolnăviri, a menţionat el.
Proiectul destinat romilor este la a treia ediţie naţională şi una regională, urmând ca săptămânile viitoare să fie prezentat şi un raport scris privind accesul la sănătate.