ANAF păstrează tăcerea în legătură cu cele 60 de milioane de euro furate de Voiculescu în dosarul ICA

ANAF-ul refuză să facă public dacă a recuperat sau nu prejudiciul de 60 milioane euro din dosarul ICA în care fondatorul Partidului Conservator, Dan Voiculescu, a fost condamnat la zece ani de închisoare pentru spălare de bani. Potrivit unui răspuns oficial remis jurnaliştilor de la Gândul, ANAF a transmis că această procedură este secretizată, astfel că cetăţenii nu au dreptul să afle stadiul confiscării banilor furaţi.
Andrei Pricopie
01.11.2014

alte articole

Dan Voiculescu (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
01.11.2014

ANAF-ul refuză să dezvăluie dacă a recuperat sau nu prejudiciul de 60 milioane euro din dosarul ICA, în care fondatorul Partidului Conservator, Dan Voiculescu, a fost condamnat la zece ani de închisoare pentru spălare de bani.

Potrivit unui răspuns oficial remis jurnaliştilor de la Gândul, ANAF a transmis că această procedură este secretizată, arătând că cetăţenii nu au dreptul să afle stadiul confiscării banilor furaţi.

Magistraţii Curţii de Apel au stabilit că autorităţile trebuie să recupereze 60 de milioane de euro de la Dan Voiculescu, implicit prin punerea sub sechestru a unei serii de bunuri, printre care clădirile în care funcţionează Antena 3, Antena Tv Group sau GRIVCO.

Pentru a afla cum decurge procedura de recuperare a prejudiciului, jurnaliştii publicaţiei Gândul au formulat o cerere în baza legii 544/2001 privind accesul la informaţii de interes public, solicitând inspectorilor ANAF mai multe informaţii privind demersurile desfăşurate în scopul preluării proprietăţilor stipulate în decizia Curţi de Apel.

"În consecinţă, în cererea noastră, am solicitat ANAF să explice dacă, spre exemplu, a încheiat contracte cu aceste entităţi pentru închirierea sediilor care acum au intrat în proprietatea statului. De asemenea, am solicitat să ni se spună dacă au fost demarate procedurile de evacuare a societăţilor care ocupă aceste sedii aparţinând statului", scrie publicaţia menţionată.

În replică, ANAF a transmis într-un răspuns oficial că toate aceste detalii sunt secrete, astfel că presa şi opinia publică nu au dreptul să le afle. Citând o serie de prevederi legislative, ANAF susţine că informaţiile respective sunt "supuse secretului fiscal".

Articolele invocate de ANAF vorbesc, potrivit Gândul, de principii generale legate de caracterul informaţiilor care circulă în instituţie, iar publicaţia nu a solicitat numere de cont, tranzacţii ori rapoarte de control, ci doar precizări legate de proceduri.

Fostul ministru al Justiţiei, Monica Macovei, candidat independent la prezidenţiale, a luat luat o poziţie fermă faţă de modul în care instituţia a ales să răspundă solicitării jurnaliştilor.

"ANAF-ul lui Ponta vrea să ascundă cât din cele 60 de milioane de euro furate de Voiculescu de la români au fost recuperate. Adică noi nu vom şti niciodată dacă ANAF-ul a respectat decizia instanţei de confiscare a banilor furaţi. Vreau ca banii furaţi să se întoarcă la români. Am spus mereu că cel mai important nu e ca cei vinovaţi de furt din banii românilor să fie pedepsiţi cu închisoarea, ci este fundamental ca instituţiile statului să pună în aplicare deciziile instanţelor de confiscare a banilor furaţi. Asta înseamnă cu adevărat dreptate pentru oameni", a precizat Monica Macovei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor