Americanii privesc cu groază cum economiile sunt spulberate. Haosul de pe Wall Street duce la evaporarea a trilioane de dolari

(YouTube Screenshot)
Redacţia
05.04.2025

Wall Street a înregistrat cea mai gravă prăbuşire de două zile din istorie - cu 6,6 trilioane USD şterse din valoarea acţiunilor americane.

Mai exact, după prăbuşirea de joi, acţiunile s-au prăbuşit din nou vineri, din cauză că pare din ce în ce mai probabil ca tarifele impuse de preşedintele Donald Trump să provoace o recesiune globală, potrivit Daily Mail.

Acţiunile americane au pierdut aproximativ 11,1 trilioane USD în valoare începând cu data de 17 ianuarie - vinerea de dinainte ca preşedintele Trump să îşi înceapă al doilea mandat, conform unei analize a datelor Dow Jones realizată de Market Watch.

Aproximativ 6,6 trilioane USD din această sumă au fost şterse numai joi şi vineri - marcând cea mai mare pierdere de două zile a valorii acţiunilor deţinute de investitori înregistrată vreodată, potrivit datelor.

Pieţele au înregistrat scăderi procentuale mai mari, cum ar fi în 1929, când s-au prăbuşit cu 25% pe 28 şi 29 octombrie, dar niciodată atât de mult în dolari.

Carnagiul din această săptămână a afectat americanii obişnuiţi ale căror economii pentru pensii, sunt legate de piaţă.

Vineri, la închiderea pieţelor din New York la ora 16:00, indicele S&P 500 a scăzut cu 5,97%. Nasdaq se prăbuşise cu 5,82%, iar Dow Jones cu 5,5%.

Aceasta urmează pierderilor de joi ale celor mai importanţi trei indici americani, care au variat între 4% şi 6%. Indicele S&P 500 a înregistrat cea mai slabă valoare din martie 2020, când pandemia a prăbuşit economia.

Scumpirea de vineri a venit după ce China a impus noi tarife pe toate bunurile americane peste noapte, ripostând la taxele radicale ale preşedintelui Trump anunţate miercuri şi intensificând şi mai mult războiul comercial global.

În ciuda carnagiului, americanii panicaţi care îşi verifică 401(K)-urile, IRA-urile şi aplicaţiile de tranzacţionare au fost sfătuiţi să stea liniştiţi pentru moment şi să nu vândă în panică. Ei ar trebui să vorbească cu experţii care le gestionează investiţiile şi să apeleze la un consilier financiar, dacă nu au unul.

Unii experţi spun că va fi o durere pe termen scurt, iar acţiunile îşi vor reveni. De exemplu, Kevin O'Leary de la Shark Tank crede că Trump are un plan solid.

Până în prezent, pe pieţele financiare au existat puţini câştigători, dacă nu chiar niciunul, în urma războiului comercial. Acţiunile tuturor, cu excepţia a 12 dintre cele 500 de companii care alcătuiesc indicele S&P 500, au scăzut vineri.

Preţul petrolului a scăzut cu până la 8%, semn că investitorii cred că transportul maritim între America şi restul lumii se va închide în curând.

Chiar şi aurul, un refugiu tradiţional care a atins recent maxime record, a scăzut.

"Lumea s-a schimbat, iar condiţiile economice s-au schimbat", a declarat Rick Rieder, director de investiţii pentru venituri fixe globale la BlackRock.

Întrebarea centrală pentru viitor este: va provoca războiul comercial o recesiune globală? Dacă da, preţurile acţiunilor vor scădea probabil şi mai mult decât au scăzut deja. Indicele S&P 500 a scăzut cu 17,4% faţă de recordul stabilit în februarie.

Tarifele au provocat o undă de şoc pe pieţele financiare globale, stârnind temeri legate de o recesiune economică mondială şi de creşteri puternice ale preţurilor în toate sectoarele din cea mai mare piaţă de consum din lume.

Tariful "de bază" de 10% impus de Trump pentru bunurile importate din întreaga lume urmează să intre în vigoare în primele ore ale zilei de sâmbătă.

Multe alte ţări îşi vor vedea tarifele majorate săptămâna viitoare - inclusiv UE cu 20% şi China cu 34%. Joi a intrat în vigoare un tarif de 25% impus tuturor automobilelor străine importate în SUA.

Ministerul chinez al Finanţelor a declarat că va impune un tarif similar de 34% pentru toate produsele americane începând cu 10 aprilie.

Tarifele au provocat o undă de şoc pe pieţele financiare mondiale, stârnind temeri legate de o recesiune economică mondială şi de creşteri puternice ale preţurilor în toate sectoarele celei mai mari pieţe de consum din lume.

Un punct pozitiv vineri a fost un raport surprinzător de puternic privind locurile de muncă. Statele Unite au creat 228.000 de locuri de muncă luna trecută.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor